Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Livsåskådning, kultur, hälsa

Hälsa har blivit en central del av livets mening. För den genomsnittlige svensken är hälsa viktigare än ekonomisk rättvisa, självförverkligande eller gudstro. Men vad är hälsa när det inte bara rör frånvaro av sjukdom utan blir en fråga om subjektivt välbefinnande och livskvalitet? Inom det institutionsövergripande forskningsområdet Livsåskådning, kultur och hälsa avser vi att vidga religions- och kulturbegreppet. Vi vill också diskutera och undersöka på vilket sätt de strukturer som formar och styr människors föreställningar om kropp, hälsa och sjukdom kan relateras till individens existentiella förutsättningar. På detta sätt bidrar vi till och är med att etablera det internationellt sett expanderande forskningsfältet Medical Humanities.

Förhållandet mellan livsåskådning, kultur och hälsa studeras inom institutionens samtliga ämnen och våra forskare intresserar sig för frågor som: Vilken syn på det goda livet och välfärdssamhället finns i chick-lit, kriminalromaner och andra litterära genrer? Vem bestämmer vad som är hälsosamt i det mångkulturella samhället? Hur påverkar nyandligheten vår syn på hälsa? Är det hälsosamt att skratta åt religion, att läsa skönlitteratur eller att skriva om sitt liv?

Pågående forskning vid institutionen knyter an till Göteborgs universitets profilområde Kultur och hälsa, och bedrivs bland annat inom forskningsprogrammet Religion, kultur, hälsa. Här undersöks hälsobegreppet med utgångspunkt i tre olika teman: Fiktion, lek och hälsa koncentreras kring berättelsens och fiktionens betydelse för grundläggande moraliska värderingar och för föreställningar om lycka, framgång och välbefinnande. Staten, religionen och hälsan koncentreras kring spänningar i ett mångkulturellt samhälle och de utmaningar stat och myndigheter ställs inför i försöken att både tillgodose kulturella och religiösa rättigheter och samtidigt säkerställa alla individers möjligheter till hög livskvalitet. Existens, terapi och hälsa koncentreras kring hur olika behandlingar och terapier konstruerar och vidmakthåller kollektiva och individuella föreställningar om hälsa och sjukdom.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-12-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?