Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biblioterapi

Skönlitteraturens betydelse för människors psykiska välbefinnande har varit en brännande fråga ända sedan antikens dagar. Aristoteles betraktade litteraturen som läkemedel för själen och genom hela litteraturhistorien går en stark tilltro till litteraturläsningens positiva betydelse för människans utveckling. Under 1900-talet har det vuxit fram en behandlingsform som har tagit tillvara denna syn på skönlitteraturen, biblioterapin.

Biblioterapi innebär användning av litteratur för att förbättra människors psykiska hälsa. Dess framväxt brukar dateras till första världskriget, då man upptäckte att läsning av skönlitteratur kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Behandlingsformen har därefter utvecklats i USA och rönt stor uppmärksamhet såväl inom den internationellt förankrade forskningen som i samhället i stort. I ett svenskt sammanhang är området dock nästan helt outforskat.

Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som nyligen har genomförts vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi/arbetsterapi och institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet har dock resulterat i nya forskningsrön, sett både ur ett svenskt och ur ett internationellt perspektiv. Projektet har fokuserat på kvinnors erfarenheter av skönlitterär läsning under tiden som sjukskrivna.

Utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv intervjuades sammantaget åtta kvinnor i arbetsför ålder, som hade varit sjukskrivna i mellan fyra och 36 månader. Samtliga hade haft läsning som ett intresse genom livet och under tiden som sjukskrivna hade de läst skönlitteratur i större eller mindre utsträckning.

Efter analys utifrån respektive perspektiv har kvinnornas erfarenheter av skönlitterär läsning under tiden som sjukskrivna beskrivits i två artiklar. En sammanfattning av resultaten beskrivs mer ingående under rubriken Projektets resultat.

Projektet har genomförts med anslag från Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga ändamål.

Projektets resultat har rönt stor uppmärksamhet i medierna. För intervjuer och artiklar relaterade till projektet, se Medierapportering om projektet.

Kontaktinformation

Biblioterapi

Att. Cecilia Pettersson, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Box 200, 405 30 Göteborg

Kontaktpersoner

Lena Mårtensson
Fil.dr, leg.arbetsterapeut
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/Arbetsterapi
Tel 031-786 5725
Mobil 070-333 6948

Cecilia Pettersson
Fil.dr, litteraturvetare
Göteborgs universitet
Institutionen för litteratur, idéhistoria, och religion
Tel 031-786 2098
Mobil 073-759 0495

E-post: biblioterapi@gu.se

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2015-07-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?