Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Life writing

Forskningsfältet Life Writing (Livsberättelser) har vuxit fram under 2000-talet som en del av det stora nationella och internationella intresset för biografiska texter. Människan som kulturell varelse berättas inom de flesta genrer, men det är i synnerhet i de biografiska berättelserna som man kan studera hur villkor och normer för vad ett mänskligt liv är utvecklas och utmanas under varje epok.

Livsberättelsen återfinns som en central företeelse i samtliga ämnen vid institutionen. Inom religionsvetenskap och teologi kan det handla om hur människor förstår och tolkar sina liv utifrån en viss religiös tradition, inom idéhistoria hur filosofiska, vetenskapshistoriska och ideologiska sammanhang bidrar till individers tänkande, inom litteraturvetenskap och teaterstudier hur vi representerar egna eller andras erfarenheter i olika genrer och i olika syften. Olika slags livsberättelser, alltifrån vittnesmål och intervjuer till dagböcker och brev, används också som källmaterial för forskning inom de olika områdena.

Forskningen har ett brett kulturellt fokus som spänner över en mängd olika användningar av biografiskt material under olika historiska epoker. Life Writing rymmer som tvärvetenskapligt forskningsfält en mångfald av teoretiska perspektiv, såsom hermeneutik, kulturteori, genus- och queerteori och postkolonialism. Profilen är integrerad i institutionens undervisning, till exempel kursen Life Writing – biografiska genrer i förvandling på avancerad nivå. Det finns ett antal individuella forskningsprojekt inom området, som exempelvis berör brev, biografi och självbiografi skrivna av privatpersoner och aktörer i offentligheten.

Kontakt life writing

Cecilia Pettersson

cecilia.pettersson@lir.gu.se
031-786 1031
0766-181031

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?