Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljöhumaniora

Vad har utdöda djurarter med Homeros att göra? Varifrån kommer talet om hållbar utveckling? Vad säger medias bilder av smältande glaciärer om vår kultur, och hur påverkar vår kultur medias bilder av smältande glaciärer?

Sådana frågor studeras inom environmental humanities eller miljöhumaniora. Utgångspunkten inom forskningen är ofta brännande problem i vår samtid, som klimatförändringar, minskad biologisk mångfald, strider om naturresurser och behoven av förnyelsebara energikällor.

Det är inte i första hand naturvetenskapens fakta som intresserar miljöhumanisten utan den mänskliga komponenten – hur våra tankar om naturen och vårt bruk av den tar sig kulturella uttryck, och hur frågor om makt och social rättvisa alltid sammanhänger med ekologiska villkor.

På institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (LIR) bedrivs miljöhumanistiska studier främst med inriktning mot ekokritik och miljöhistoria. Båda fälten öppnar för nya sätt att förstå människa, samhälle, historia, litteratur och kunskap. Vår ambition är att utveckla forskning och utbildning hand i hand.

De som forskar i miljöhumaniora är i regel de som undervisar i ämnet. Somliga av dessa kurser är hållbarhetsfokuserade, som Miljöhistoria och ekokritik. LIR ansvarar också för den tvärvetenskapliga doktorandkursen Environmental Humanities: Intersektioner mellan human- och naturvetenskap.

Viktigt för den kompletta miljön är också samverkan. Institutionen driver ett eget Ekoseminarium, med inbjudna gäster från andra lärosäten och omgivande samhälle. Samarbete sker också med Humanisten Students for Sustainability.

Kontaktpersoner:

Camilla Brudin Borg: camilla.brudin.borg@lir.gu.se

Rikard Wingård: rikard.wingård@lir.gu.se

Björn Billing: bjorn.billing@lir.gu.se

Mer information:

Ekogruppen vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion

LIR:s ekoseminarium

Studentgruppen Humanisten Students for Sustainability

 

Bilden överst på sidan är tagen av Björn Billing.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-09-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?