Nätverket för litteratur och religion

I begynnelsen var Ordet. Religiösa urkunder har ända sedan begynnelsen samspelat med andra religiösa och icke-religiösa texter. Med tiden kom också dessa urkunder att läsas som litteratur. Det dynamiska förhållandet mellan religion och skönlitteratur i historia och nutid är nätverkets huvudsakliga intresseområde.

Nätverket för litteratur och religion syftar till att tillvarata, stärka och utveckla det växande intresset för detta interdisciplinära ämnesfält inom Norden. Nätverket med sin bas vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet utvecklar, samordnar och organiserar kontakter inom Skandinavien och med andra nätverk runt om i världen.

Inom nätverkets verksamhetsområde ligger också anordnandet, annonseringen och genomförandet av seminarier, workshops och större konferenser. Vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion i Göteborg utvecklas och ges också kurser inom ämnesfältet på olika nivåer i utbildningssystemet.

Nätverket läser Marilynne Robinson

Nätverket för litteratur och religion inledde hösten 2016 en läsning av Marilynne Robinsons författarskap som avslutades i december 2018 med en tvådagarskonferens på Kungl. Vitterhetsakademien i Stockholm. Där deltog även inbjudna gäster från Centre for Literature, Theology & the Arts,  Glasgow, som vi samarbetat med under flera år.

Föredragen kommer att under 2019 utökas och bearbetas för publicering i en antologi.

Tidigare om Robinson: under hösten 2016 hade vi ett inledande seminarium kring debutromanen Housekeeping (1981) och ett uppföljande seminarium där romanen Gilead (2004) stod i centrum. Våren 2017 hade vi ett seminarium kring essäsamlingen The Death of Adam (1998).

Höstterminen 2017 inleddes med ett seminarium kring de återstående romanerna, Home (2008) och Lila (2014). Därefter hölls ett seminarium i december om Absence of Mind. The Dispelling of Inwardness from the Modern Myth of the Self (2010) och When I Was a Child I Read Books (2012).

Det närmaste målet är att under vårterminen 2018 fortsätta läsningen av författarskapet parallellt med att deltagarna arbetar med sina respektive essäuppslag, vilka kommer att presenteras och diskuteras på en konferens under höstterminen 2018.

Nätverket läser Karl Barth

Nätverket för litteratur och religion läser under 2019–2020
Karl Barth, Der Römerbrief (Zweite Fassung) 1922.

Vi träffas i sal H818!

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-01-30