Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pågående forskningsprojekt Digital humaniora

Här finner du beskrivningar av några pågående forsknings- och bokprojekt knutna till området digital humaniora där forskare från institutionen för litteratur idéhistoria och religion medverkar.

Samtliga forskningsprojekt knutna till området på Humanistiska fakulteten finns på webbplatsen för Centrum för digital humaniora.

Beskrivningarna är listade i bokstavsordning efter efternamnet på den av institutionens forskare som ansvarar för eller arbetar inom projektet.

Minnen av Selma Lagerlöf

I forskningsprojektet Läsarnas Lagerlöf. Allmänhetens brev till Selma Lagerlöf 1891–1940 finansierat av Riksbankens jubileumsfond 2007–2013 undersöktes den stora men förbisedda samling av brev från allmänheten till Selma Lagerlöf som ingår i Kungl. bibliotekets Selma Lagerlöf-samling. Syftet med projektet är att skapa en digital utställning där Läsarnas Lagerlöf tillgängliggörs för allmänheten.

Minnen av Selma Lagerlöf vill utmana den traditionella synen på författarreception genom att synliggöra de minnen av Selma Lagerlöf som skapas i privata "samlingar", exempelvis genom sparade brev från Lagerlöf, souvenirer och andra materiella föremål samt läsarnas egna bilder av Selma Lagerlöf (exempelvis i form av teckningar av henne eller motiv i hennes texter).

Projektet leds av Jenny Bergenmar, Göteborgs universitet, och Maria Karlsson, Uppsala universitet.

Drottningens Juvelsmycke, en digital plattform

Projektet syftar till att utveckla en digital plattform (app) för Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke (1834).

Arbetet leds av Jonas Ingvarsson och Cecilia Lindhé i samarbete med RISE Interactive Institute. Projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond.

RepRecDigit

Representationer och rekonfigurationer av det digitala i svensk litteratur och konst 1950–2010.

Medverkande från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion: Jonas Ingvarsson och Cecilia Lindhé.

Moravian Memoirs

Sök bland över 60 000 memoarer skrivna av medlemmar i the Moravian Church, från 1750 till nutid. Kartan visualiserar platser och födelsedatum samt författarnas död.

Medverkande från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion: Cecilia Lindhé.

Svensk prosafiktion 1800-1900

En del av Litteraturbanken. Tanken är att du här ska få en annorlunda bild av litteraturen och samhället mellan åren 1800 och 1900.

Medverkande från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion: Mats Malm.

Hur frammanas konstnären ur arkiven? Exemplet Arosenius

Ett digitalt museum över konstnären Ivar Arosenius med målningar, brev, fotografier och en rekonstruktion av hans hem. Projektet avser att utveckla en modell för att samla material från olika arkiv och minnesinstitutioner till en lättillgänglig helhet, samt nya metoder och gränssnitt att tillgängliggöra materialet för forskare och allmänhet.

Medverkande från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion: Mats Malm, Cecilia Lindhé.

NubuWeb - ett nordiskt online-arkiv för avantgarde och experimentell litteratur och konst

Nubuweb ska fungera som ett akademiskt, pedagogiskt och publikt digitalt arkiv, med syftet att tillgängliggöra material från och kring nordisk experimentell konst och litteratur från mitten av 1900-talet och framåt. Med Ubuweb (grundat av Kenneth Goldsmith) som förebild vill vi presentera texter, visuellt material och ljudinspelningar men också (och till skillnad från Ubuweb) tillhandahålla akademiska och mer populärt hållna inspel som belyser och diskuterar materialet.

Projektet leds av Nils Olsson och Jonas Ingvarsson.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-06-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?