Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pågående forskningsprojekt i teaterstudier

Här finner du beskrivningar av några av våra större, pågående forsknings- och bokprojekt i ämnet teaterstudier. Beskrivningarna är listade i bokstavsordning efter efternamnet på den av institutionens forskare som ansvarar för eller forskar inom projektet.

Pehr Henrik Lings dramatik

Detta projekt är en brett upplagd studie over den svenske romantikern Pehr Henrik Lings (1776-1839) dramer. Dessa har hittills ägnats föga förståelse av litteraturhistorikerna, som avfärdat dem såsom ointressanta och amatörmässiga. Lings dramatik är emellertid en veritabel guldgruva, fylld med intressanta och originella inslag. Projektet behandlar alla Lings dramer, de flesta med fornnordiska och medeltida ämnen. Normalt rör det sig om handlingar som tematiserar den våldsamma övergångsfasen mellan hedendom och kristendom i Sverige. Tidigare forskning har trott att det rör sig om renodlade talpjäser, när det i själva verket snarast är fråga om libretton till musikdramer. Projektet utgår från att detta missförstånd är ett av skälen till den snäva bedömningen av Lings banbrytande dramer.

  • Projektledare: Dag Hedman
  • Projekttid: 2013-2020
  • Finansiering: internt (Göteborgs universitet)

Expansion och mångfald: Digital kartläggning och analys av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000

Projektet syftar till att anta den angelägna utmaningen att redogöra för mångfald i det sena 1900-talets scenkonsthistoria. Genom att använda bland annat data från digitaliserad dagspress kommer vi att undersöka följande forskningsfråga: Hur kan en mera inkluderande historia om den utominstitutionella scenkonsten skapas genom att kombinera historiografiska och urbana analyser med kapaciteten hos nya informationsteknologier? Genom att bygga vidare på tidigare forskning om utominstitutionell scenkonst i Göteborg 1965–2000, kommer staden att användas som en fallstudie för att undersöka det olösta historiografiska problemet att redogöra för mångfald inom det expanderade scenkonstfältet.

Under projektets första år kommer Riksarkivet att digitalisera Göteborgsrelaterad dagspress och en databas där vetenskaplig och digital expertis möts kommer att konstrueras. Under det andra året kommer vi att digitalt undersöka recensioner och ofta nedvärderat källmaterial som annonser, bildtexter och fotografier, och ladda upp nya empiriska resultat i databasen.

  • Projektledare: Astrid von Rosen och Cecilia Lindhé
  • Medverkande forskare: Mikael Strömberg och Helena Holgersson samt GIS-experterna Johan Åhlfeldt och Ida Storm
  • Projekttid: 2019-2021
  • Finansiering: Vetenskapsrådet
  • Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Kungliga Biblioteket och Riksarkivet

 

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?