Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning

Ekogruppens medlemmar undervisar i ekokritik och miljöhistoria och ger en rad kurser vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Vi har flera kurser på avancerad nivå med inriktning mot ekokritik, såsom en litteraturvetenskaplig teoretisk fördjupningskurs med tema Det goda livet och en litteraturvetenskaplig ämnesfördjupningskurs i ekokritik.

Därutöver finns den tvärvetenskapliga doktorandkursen Environmental Humanities: intersektioner mellan human- och naturvetenskap:

Environmental humanities: intersektioner mellan natur- och humanvetenskap, 7,5 hp

För att lösa en rad komplexa miljörelaterade problem behöver olika vetenskapsgrenar börja samarbeta och skapa gemensamma plattformar för förståelse och vetenskaplig kreativitet. Kursen syftar därför till att orientera och fördjupa doktorandens kunskaper om det framväxande fältet Environmental humanities – vilket sker såväl i ett historiskt som i ett samtida perspektiv.

Särskilt fokuseras den ofta förekommande föreställda klyftan mellan natur- och humanvetenskaper, som gått under namn som ”the two cultures”, ”tro och vetande”, ”erklären und verstehen” och så vidare.

Kursen har som mål att förse kursdeltagarna med kunskap, teorier och metoder för att själva kunna arbeta med och utforma projekt i gränslandet mellan olika vetenskaper.

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier (både vid två campusträffar och vid nätbaserade seminarier) och inbegriper även praktiska övningar.

Kursen är ett samarbetsprojekt mellan flera institutioner vid Humanistiska fakulteten samt Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV), och deltagarna får träffa föreläsare från litteraturvetenskap, historia, religion, filosofi, engelska och kemi. Det ingår också en föreläsning som beskriver Göteborgs miljövetenskapliga centrums föreståndare Katarina Gårdfeldts erfarenhet av att samordna tvärvetenskapliga och interdisciplinära projekt.

Examination genom eget vetenskapligt föredrag samt kommentarer till andra deltagares föredrag vid en avslutande minikonferens.

 

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?