POESIDIDAKTIK/POETRY IN EDUCATION

Second Conference 2019
Gothenburg 5–6 December

The second Poetry in Education conference hopes to further strengthen this research field by bringing researchers together in presentations, discussions and workshops over a wide range of topics. The conference is held on the university campus in central Gothenburg, and features sessions in English and in the Nordic languages. Keynote speakers are Debbie Pullinger (Univ. of Cambridge), Olivia Bergdahl (poet) and Daniel Xerri (Univ. of Malta).

Preliminary program

Thursday
12.00 Lunch
13.00 Introduction
13.30 Keynote: Debbie Pullinger
14.30 Coffee
15.00 Parallel sessions A1–A3, B1–B2
16.30 Keynote: Olivia Bergdahl
17.30 Recess
18.30 Dinner

Friday
9.30 Drop-in
10.00 Keynote: Daniel Xerri
11.00 Coffee
11.15 Parallel sessions C1 (Open Slot), D1–D2
12.15 Lunch
13.30 Parallel sessions E1–E3, F1–F2
14.30 Final discussion
15.30 The end

Keynotes
• Debbie Pullinger: "Poetry, Memory and Performance: learning from the Poetry and Memory Project"
• Olivia Bergdahl
• Daniel Xerri: "Poets’ Perspectives on Poetry Education"

Sessions Thursday
a1 Anna Sigvardsson, "Secondary Teachers’ Key Strategies for Engaging Pupils with Poetic texts"
a2 Corina Breukink, "Secondary Education Students’ Reading and Answering Behaviour while Reading Poetry and Prose"
a3 Ylva Lindberg & Anneli Wennerström, "Poetry of resistance. Poetry didactics and societal relevance in the French school in Sweden”
b1 Britt Farstad, "Poesins legitimitet inom olika lärarutbildningar"
b2 Bengt Söderhäll: "Poetisk förståelse i sin egen rätt inom
lärarutbildningen"

Sessions Friday
d1 Marthe Hatlen Grønsveen: "Hva vet vi om lyrikkens liv i norskfaget?"
d2 Jonas Asklund: "Lyriska drag i en lättläst roman för elever med svenska som andraspråk"
e1 Torunn Skjærstad & Juliet Munden: "First World War Poetry and the Development of Historical Literacy"
e2 Carina Agnesdotter: "Listening to Animals for a Change. On
Teaching Animal Poetry from a Rhetorical Perspective"
e3 Johan Alfredsson: "Analogies Between the Digital and the
Ecological in Contemporary Transmedial Poetry – Cia Rinne & Johannes Heldén"
f1 Maria Wennerström Wohrne: "Att skala en dikt och avsmaka ett rim. Undervisning i lyrik för att stimulera till kritiskt skrivande"
f2 Joakim Andersson/Carola Mikaelsson: "Poesi och perception.
Workshop med stegvist tillvägagångssätt"

Deadline for registration for participants without a paper is November 22. Register here.

For more information, contact project leader Johan Alfredsson: johan.alfredsson@lir.gu.se

Registration

Deadline for registration for participants without a paper is November 22. Register here.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-10-25