POESIDIDAKTIK/POETRY IN EDUCATION

Second Conference 2019
Gothenburg 5–6 December

The second Poetry in Education conference hopes to further strengthen this research field by bringing researchers together in presentations, discussions and workshops over a wide range of topics. The conference is held on the university campus in central Gothenburg, and features sessions in English and in the Nordic languages. Keynote speakers are Debbie Pullinger (Univ. of Cambridge), Olivia Bergdahl (poet and poetry lecturer) and Daniel Xerri (Univ. of Malta).

Preliminary program

Thursday
13.00 Introduction, Room A2 338
13.30 Keynote: Debbie Pullinger A2 338
14.30 Coffee
15.00 Parallel sessions A2-A3, B1-B2, A2 334/A336
16.30 Keynote: Olivia Bergdahl A2 338
17.30 Recess
18.30 Dinner, House B

Friday
9.30 Drop-in
10.00 Keynote: Daniel Xerri A2 338
11.00 Coffee
11.15 Parallel sessions, C1, D1-D2, A2 334/336
12.15 Lunch
13.15 Parallel sessions E1-E3, F1-F2, A2 334/336
14.45 Final discussion A2 338
15.30 The end

Keynotes
Debbie Pullinger: "Poetry, Memory and Performance: learning from the Poetry and Memory Project"
Olivia Bergdahl: August Prize Nominee poet
Daniel Xerri: "Poets’ Perspectives on Poetry Education"

Sessions Thursday

• a1 Anna Sigvardsson, "Secondary Teachers’ Key Strategies for Engaging Pupils with Poetic texts"
  • a2 Corina Breukink, "Secondary Education Students’ Reading and Answering Behaviour while Reading Poetry and Prose"
  • a3 Ylva Lindberg & Anneli Wennerström, "Poetry of resistance. Poetry didactics and societal relevance in the French school in Sweden”
  • b1 Britt Farstad, "Poesins legitimitet inom olika lärarutbildningar"
  • b2 Debbie Pullinger: "Getting Inside a Poem"

Sessions Friday

• c1 Daniel Xerri: "Poetry workshop"
  • d1 Marthe Hatlen Grønsveen: "Hva vet vi om lyrikkens liv i norskfaget?"
  • d2 Jonas Asklund: "Lyriska drag i en lättläst roman för elever med svenska som andraspråk"
  • e1 Torunn Skjærstad & Juliet Munden: "First World War Poetry and the Development of Historical Literacy"
  • e2 Carina Agnesdotter: "Listening to Animals for a Change. On Teaching Animal Poetry from a Rhetorical Perspective"
  • e3 Johan Alfredsson: "Learning from Anologies Between the Digital and the Ecological in Cia Rinne's Transmedial Poetry"