Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Björn Andersson

Administratör

Björn Andersson
Administratör
Litteraturvetenskap
bjorn.andersson@lir.gu.se
031-786 1018

Rumsnummer: C640
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Björn Andersson

Huvudsakliga arbetsuppgifter

  • Inköp
  • Bibliotek
  • Infrastruktur
  • Miljörepresentant

Avhandlingsprojekt

Doktorand i litteraturvetenskap.

Avhandlingen behandlar Lars Gustafssons tidiga romaner (1959-1966). Den kommer att bestå av tre delar. I den första (”I berättelserna”), gör jag en narratologisk och genremässig analys av de berättartekniskt lekfulla texterna.

I den andra (”Ur berättelserna”), lyfter jag fram den modernitetskritik som kommer till uttryck såväl tematiskt som formmässigt och det alternativ som ställs fram. Romanerna utmanar samtidens betoning av instrumentellt förnuft, rationalitet och individualism. Istället gestaltar berättelserna att en människa blir människa genom sina relationer med andra och därigenom får en plats i världen, istället för att endast vara en observatör utanför den. Formmässigt innebär det en kritik av realismen och istället ett försvar för fabulerandet och estetisk pragmatism.

I den sista delen (”Bortom berättelserna”), vidgar jag perspektivet och tar mig via Gustafssons litteraturkritiska verksamhet ut till den samtida debatten som jag slutligen sätter in i ett såväl idémässigt som mer materialistiskt sammanhang.
 

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/om-oss/personal/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Flir.gu.se%2Fom-oss%2Fpersonal%2F%3FuserId%3Dxabjog&userId=xabjog
Utskriftsdatum: 2020-08-14