Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Johanna Andersson

Forskarstuderande

Johanna Andersson
Forskarstuderande
religionsvetenskap
johanna.andersson@lir.gu.se

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 412 55 Göteborg

Om Johanna Andersson

I mitt avhandlingsarbete granskar jag konstruktioner av maskuliniteter i debatten mot kvinnliga präster i Svenska kyrkan för att förstå varför manligt kön uppfattats som en avgörande egenskap för att inneha prästämbetet.

Bakgrund är den debatt som pågått under 1900-talet inom Svenska kyrkan och där olika argument framförts mot kvinnliga präster. Argumenten har varierat under olika perioder och mellan olika grupper som motsatt sig reformen. Samtidigt som denna debatt pågick fanns en oro för en feminisering av kristendomen i Europa. Kvinnor började dominera de gudstjänstfirande församlingarna och frivilligverksamheten, religion uppfattades i en allt högre utsträckning som något som hörde till den privata och därmed kvinnliga sfären och traditionella kristna ideal kom att uppfattas om kvinnliga. I Sverige tillkom också periodvis en oro för prästbrist.

Några problemställningar i avhandlingen är vilka ideala prästmanligheter som framförs i debatten, hur avgränsningar mot kvinnor och femininitet sker, ur vilka diskurser argumenten hämtas och om man kan se försöken att bevara prästämbetet enkönat manligt som ett led i försöken att maskulinisera/remaskulinisera kristen tro och Svenska kyrkan.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?