Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fia Adler Sandblad

Universitetsadjunkt, adjungerad

Fia Adler Sandblad
Universitetsadjunkt, adjungerad
Teaterstudier
fia@konstepidemin.se
0708-401563

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 41256 Göteborg


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 412 56 Göteborg

Om Fia Adler Sandblad

Jag undervisar i Teaterstudier på grundkursens delkurs 4, skådespelarteorier i praktiken, på fortsättningskursens delkurs 3 och 4, iscensättning och regi samt sceniskt projekt. På fördjupningskursen arbetar jag med de två första delkurserna, teatervetenskaplig teori och metod samt med tematisk fördjupning. Jag är också handledare på kursen undersökande scenkonstprojekt på avancerad nivå. 

Med bidrag från Stiftelsen Scenkonstens Historia i Göteborg är jag engagerad i forskningsprojektet "Göteborg spelar roll", om den fria scenkonstens betydelse för stadens konstliv. Mitt fokus är den fysiska teaterns genombrott på 1980-talet.

Jag är född och uppvuxen i Göteborg.

Parallellt med att jag läste Teaterstudier på 80-talet arbetade jag som reporter på Sveriges Radio och hittade en spännande kombination mellan levda erfarenheter och teaterns möjlighet att konstnärligt gestalta undanträngda historier. Inspirerad av former bortom den svenska, naturalistiska traditionen utbildade jag mig hos Stanislavskij-pedagogen Doreen Cannon i London och på den fysiska teaterskolan École Jacques Lecoq i Paris.

Tillbaka i Sverige började jag arbeta med regissören och pedagogen Sören Larsson som var elev till Jerzy Grotowski. Jag mötte även pedagoger från Roy Hart Theatre i Frankrike som kom till några av de teatergrupper som då var avant-garde i Sverige. Den första föreställning jag gjorde som vuxen skådespelare var ”Hål i verkligheten” 1987, ett devised arbete under ledning av Sören Larsson och som utgick från ensemblens möte med Alberto Giacomettis skulpturer.

1993 startade jag mitt eget teaterkompani, ADAS musikaliska teater på Konstepidemin i Göteborg. Vi har gjort över 25 egna produktioner, många med lång livstid som vi har turnerat i Sverige och utomlands, i Norden, Frankrike, Belgien, Turkiet, Nordafrika och USA. Sedan 2010 har jag fokuserat på att fånga och gestalta berättelser om utsatthet, däribland min egen historia som barnhemsbarn.

Parallellt med min teaterverksamhet har jag sedan år 2000 reflekterat min praktik, läst en magister på Teaterstudier och en master på Högskolan för Scen och Musik. Under sju år var jag medlem i Nordiska Sommaruniversitetets studiekrets ”Artistic research”. Jag arbetar också som pedagog i drama, röst/tal och fysisk gestaltning. På Göteborgs Universitet fick jag mitt första undervisningsuppdrag 2005. Sommaren 2015 blev jag Sveriges första diplomerade Roy Hart röst- pedagog.

I mån av tid tar jag uppdrag, gästspelar på och samarbetar med andra teatrar, bl.a. Stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg, Angereds Nya Teater, och Masthuggsteatern. Under åren har jag fått 14 större arbetsstipendier, främst från Konstnärsnämnden men också från Västra Götalandsregionen med motiveringen: "Skapar konstant nya intryck och nya föreställningar där hon söker det icke synliga i sina gestaltningar, utifrån sin egen grundforskning i teaterns rörelsebaserade traditioner. Som skådespelare har Fia Adler Sandblad en position som hela tiden gör sig påmind genom att vara ett av de viktigaste inslagen i Göteborgs fria kulturliv!"

Vill du läsa mer om mig och mitt arbete, välkommen till:
www.fiaadlersandblad.se
www.adasmusikaliskateater.se

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?