Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Britas Nathan Olof Benjamin Eriksson

Doktorand

Britas Nathan Olof Benjamin Eriksson
Doktorand
Idé- och lärdomshistoria
britas.benjamin.eriksson@lir.gu.se
031-786 4563

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 41256 Göteborg


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 412 56 Göteborg

Om Britas Nathan Olof Benjamin Eriksson

Jag är född i Ljusnarsberg men uppvuxen i Västerås varefter jag flyttade till Uppsala i 19 års åldern. Efter en del studier i konstvetenskap och praktisk filosofi så tog jag min kandidat-examen i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet. Efter ett par års arbete inom vården så fortsatte jag de idéhistoriska studierna vid samma institution och genomförde en två-årig masterexamen med inriktning mot vetenskapshistoria. Jag har även hjälpt till att redigera och sätta Peter Dears Hans Rausing-föreläsning "Laminates of Time: Darwin, Classification, and Selection" i Salvia, och hjälpt till med allt från textredigering till katalogisering av bibliotek tillhörande vetenskapshistoriska institutionen (Uppsala Universitet). Numera är jag bosatt i Norra Biskopsgården i Göteborg. Jag anställdes som doktorand vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion den 1:a September 2014.


Mitt masterarbete har titeln Delaktighet som pedagogik - Föreställd ras och publikpositioner i den svenska folktypsutställningen (2013) och min handledare var Sven Widmalm. Uppsatsen behandlar den ambulerande svenska folktypsutställningen som turnerade Sverige år 1919. Förutom att beskriva utställningen så undersökte jag den delaktiggörande pedagogik vilken underbyggde utställningen som medie, samt hur den formade en föreställd gemenskap i form av "den rena nordiska typen".


Framförallt har jag intresserat mig för den svenska rasbiologin, vetenskapshistoria generellt liksom hur vetenskapligt vetande och andra former av kunskap har skiljts åt historiskt. Jag är också intresserad av hur olika vetenskapliga projekt inkluderat "amatörer" och andra grupper utanför akademin för att producera kunskap inom ett fält, eller för att sprida en viss typ av världsuppfattning och beteende. Något som alltid har varit ett speciellt intresse för mig är vad som betingar möjligt vetande inom en tidsperiod och kultur och hur man förstår detta vetande på dess egna premisser. Ett annat intresse är evolutionsbiologi och diskrepansen mellan vad som diskuteras inom denna disciplin och allmänhetens förståelse av biologi, evolutionära processer, genetik och ärftlighet. Mitt politiska idéhistoriska intresse gäller främst svenska och tyska förhållanden kring sekelskiftet 1900 fram tills andra världskrigets slut.


Mitt nuvarande avhandlingsarbete behandlar svensk släktforskning under första halvan av 1900-talet, med fokus på kopplingarna till olika konkurerande politiska projekt, däribland rasinventeringar, och dess förhållande till framväxten av en bred hembygds- och släktforskningsrörelse. Tanken med detta arbete är inte bara att ge den "modärna" svenska släktforskningen och dess konstituering en historia, utan även att problematisera hur föreställningar om rasbegreppet och folkgrupper cementerades som naturliga uppdelningar mellan människor under första halvan av seklet. Framförallt är det en studie i hur allmänheten inkluderas i vetenskapliga projekt och hur dessa hängde samman med olika samhällsreformistiska ambitioner. Avhandlingen är ett idé- och lärdomshistoriskt arbete med betoning på lärdomshistoria, men som även har bäring på politisk idéhistoria. Mina handledare är: Henrik Björck och Johan Kärnfelt.

I göteborg har jag varit med och iscensatt en bortglömd och nyligen avkodad frimurarritual från 1700-talet (på vetenskapsfestivalen 2015) inför publik. Jag undervisar även periodvis i vetenskapsteori på olika lärarprogram. Utöver detta är jag vice ordförande i Lärdomshistoriska samfundet.

Visar 1 - 2 av 2

2016

2015

Visar 1 - 2 av 2

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?