Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Yael Feiler

Universitetslektor

Yael Feiler
Universitetslektor
Studierektor, Teaterstudier
yael.feiler@lir.gu.se
031-786 1950

Rumsnummer: E325
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg
Arbetsuppgifter: Studierektor teaterstudier


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Yael Feiler

Jag är född och uppvuxen i Israel där jag utbildades och varit verksam som skådespelare och dramatiker. Min första pjäs Isha min ha’adama (Kvinna av jord) vann pristävlingen vid A’cco teaterfestival 1981. 1982 nominerades jag som dramatiker för det prestigefyllda priset Kinor David (Davids Harpa).
Efter flytten till Sverige 1983 har jag vidareutbildat mig till teatervetare vid Stockholms universitet där jag disputerat 2004 med avhandlingen Nationen och hans hustru: feminism och nationalism i Israel med fokus på Miriam Kainys dramatik.
Efter disputationen har jag varit verksam som universitetslektor och forskare vid Teatervetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. 2009-2013 var jag anställd vid Södertörns högskola där jag ansvarat för samt undervisat i kursen Dramatisk gestaltning inom ämnet Litteraturvetenskap. Jag har också undervisat inom ramen för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet och vid Södertörns högskola och har även haft administrativa uppdrag såsom studievägledare och studierektor.

Ett uppmärksammat forskningsprojekt som jag bedrivit 2005-2008 kretsade kring reception av tre europeiska uppsättningar av Shakespeares Köpmannen i Venedig, med särskild fokus på dess antisemitiska innebörd.
2008 genomförde jag en undersökning på uppdrag av Dramatikerförbundet och skrev en rapport om ett antal svenska teatrars rutiner och kriterier gällande rekrytering av dramatiker, med särskilt fokus på genus och jämställdhet.
2009/2010 ansvarade jag för ett kartläggningsprojekt på uppdrag av Mångkulturellt centrum, och med stöd av Kulturrådet, om kulturyttringar med transnationella inslag i dagens Sverige. 

2015/2016 har jag på deltid bedrivit två forskningsprojekt. Den ena, som LiR stödjer, krietsar kring rollbesättningstraditioner och praktiker på svenska teatrar och deras konsekvenser på rasifierade skådespelares yrkesliv. Den andra "Göteborg spelar roll" är Teaterstudiers projekt som jag leder tillsammans med Astrid von Rosen från Kulturvetenskapen, och som kretsar kring de fria teatergrupperna i Göteborg under tre decennier: 1970- 80 och 90-talen.  

Jag är särskild intresserad av teaterns sociala och politiska betydelse och dess inbördesförhållande till det omgivande samhället, varför tillämpningen av kritiska teorier såsom genus och postkoloniala teorier på teaterfältet är central för min forskning så väl som undervisning.

Här vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion är jag anställd som universitetslektor i Teaterstudier och som studierektor i ämnet.

Jag undervisar inom samtliga moment på grundutbildningen, handleder uppsatser på grund- och avancerad nivå samt en avhandling. Jag undervisar också i vissa moment inom ramen för LiR-kurser och program såsom Kritiska studier och Humaniora-kurserna.

Parallellt med mitt akademiska arbete har jag under åren bedrivit praktiskt/konstnärlig teaterverksamhet som regissör, dramaturg och översättare av dramatik. Jag är även verksam som kulturskribent och föreläsare. Har under flera år haft uppdrag som ledamot i Kulturrådets referensgrupp för de fria teatergrupperna.

Publikationer i urval

Referee-artiklar och kapitel ur böcker

 • 2005 "A Bizarre Entrance of the Ethnic Other" i Ethnicity and Identity: Global Performance, Jaipur: Rawat Publication, (s.249-255)
 • 2007 "Shylock i rörelse: då och nu" (med Willmar Sauter), i Feiler & Sauter (red) Shakespeares Shylock och antisemitismen Stockholm: Theatron serien (s.21-59)
 • 2007 “Cultural Context and Contextual Theatricality: Audience Survey and the Theatrical Event” i Nordic Theatre Studies (s. 81-88)
 • 2007 & 2009 ”Manifesto for an Israeli She Monster” in Sue Ellen Case & Elaine Aston (ed) Staging International Feminisms, Palgrave – Macmilaln (s. 203-211) och i Emmy Unuja Idegu (ed), Feminist Aeshetics and Dramaturgy of Irene Salami-Agunloye, TW Press And Publishers, Nigeria (s. 134-144)
 • 2010 ”Den nationella diskursens soldat och jag: Om den israeliska kvinnans subjektpositions vara eller icke” i Cecilia Åse, Maria Wendt & Maria Janssons (red) Den nationella väven. Feministiska analyser, Studentlitteratur
 (s. 173- 196).
 • 2010 ”What happens when The Merchant of Venice is being staged:
A comparative analysis of the reception of three Europian productions”,
 i Feiler & Sauter (red) Shakespeares Shylock och antisemitism, (ny upplaga), Stockholm: Theatron serien (s. 133-162).
 • 2011 ”Från färgblindhet till färgseende: om representation, etnicitet och makt i scenkonsten” i Farahani, Hübinette, Hörnfeldt och Leon Rosales (red), Om ras och vithet i det samtida Sverige Mångkulturellt centrum (s. 167-186).
   

Rapporter

 • 2009 Att välja och att välja bort: en rapport om ett antal svenska teatrars rutiner och kriterier gällande rekrytering av dramatiker, med särskilt fokus på genus och jämställdhet. Stockholm: Sveriges dramatikerförbund, 51 sidor.
 • 2010 Transnationell kultur i marginalen: ett vitalt fenomen i motvind, Rapport från ett kartläggningsprojekt för Mångkulturellt centrum med stöd av Statens kulturråd. Tumba: Mångkulturellt centrum, 48 sidor.
 • 2011 Berättarnas berättelser: en rapport och analys av ett antal svenska dramatikers tankar kring om hur dramatikerna knyts till teaterarna och hur den konstnärliga processen ser ut i förhållande till kön. Sverige Dramatikerförbund, 76 sidor.

 

(Foto: Jon Edergren)

Senaste publikationer

Teaterfältet synas i sömmarna - anteckningar om ett fältarbete
Yael Feiler
Humanister i fält. Metoder och möjligheter / Åsa Arping, Christer Ekholm & Katarina Leppänen [red], Göteborg, LIR. skrifter, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

Visar 1 - 3 av 3

2016

Teaterfältet synas i sömmarna - anteckningar om ett fältarbete
Yael Feiler
Humanister i fält. Metoder och möjligheter / Åsa Arping, Christer Ekholm & Katarina Leppänen [red], Göteborg, LIR. skrifter, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

2015

Visar 1 - 3 av 3

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?