Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lisa Svensson

Doktorand

Lisa Svensson
Doktorand
Idé- och lärdomshistoria
lisa.svensson@lir.gu.se
031-786 6540

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Bengt Lidnersgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.lir.gu.se
lir@lir.gu.se
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 412 56 Göteborg

Om Lisa Svensson

I mitt avhandlingsprojekt analyserar jag föreställningar om mode i Sverige under perioden 1818-1844 utifrån frågor om politik, makt och geografiskt spridning. Aspekter som klass, nation, stad och landsbygd binds till frågan om spridning; mellan ett franskt centrum och ett perifert Sverige, mellan urbana centrum och perifer landsbygd. 

Mode är ett fenomen med stor betydelse i samtiden, med sociala, estetiska och kommersiella fästpunkter. Sedan 1600-talet då begreppet dök upp har det tillskrivits makt och anses ha inflytande på människors liv och val och på distinktion baserat klass, kön och etniskt ursprung. Även om vi vet att dessa åtskillnader består även utan mode, så är mode en projektionsyta där dessa tydliggörs och befästs.

Genom analys av metaforer, retoriska och illustrativa medel vilka jag ställer emot en teoretisk grund av postkoloniala studier och cirkulation of knowledge bygger jag en undersökning som besvarar frågor om mode, makt, ursprung och spridningsmekanismer.

Tidskrifterna Konst- och nyhetsmagasin för medborgare af alla samhällsklasser och Magasin för konst nyheter och moder som kom ut under Karl XIV Johans regeringstid, står i centrum.

Visar 1 - 1 av 1

2017

Visar 1 - 1 av 1

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2014-10-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?