Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Digital humaniora på avancerad nivå

Institutionen erbjuder följande fristående kurser i digital humaniora på avancerad nivå:

LV2170 Introduktion till digital humaniora (15 hp)

Kursen ger en tvärvetenskaplig introduktion till digital humaniora, inklusive områdets historia, framväxt och relation till humaniora generellt. Inom digital humaniora ställer vi frågor som: vad innebär det för vår relation till kulturarv att vi numera ofta möter det i digital form? Hur förändras humanistisk kunskapsproduktion av digitala medier? Hur forskar man egentligen med hjälp av digitala metoder och vad skiljer en mänsklig läsning från en maskinläsning? Teknikens betydelse, både för den humanistiska forskningen och för kulturen och samhället, undersöks. Kursen ger också humanistiska perspektiv på och praktiska färdigheter i kodning.

LV2180 Delnings- och deltagarkulturer (15 hp)

Kursen handlar om digital forsknings- och kulturarvsförmedling och medierade representationer av kulturarv. Den ger också kunskap om den förändrade forskarrollen och förändrade publiceringskulturer och inbegriper även teoretiska perspektiv på samtida, digitalt född kultur utifrån dess mediespecifika förutsättningar. Vad innebär det för vår relation till kulturarv att vi numera ofta möter det i digital form? Hur förändras humanistisk kunskapsproduktion av digitala medier? Hur forskar man egentligen med hjälp av digitala metoder och vad skiljer en mänsklig läsning från en maskinläsning? Digitala verktyg för att förmedla forskning undersöks och det ges möjlighet att praktiskt prova på att förmedla kulturarv eller forskning i offentligheten.

Kurserna ingår även som inledande kurser på Masterprogrammat Digital humaniora. Kurserna riktar sig till studenter inom humaniora och inga tekniska förkunskaper krävs.

Behörighet: För tillträde till någon av kurserna krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 med progression i något ämne, där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp eller motsvarande.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-08-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?