Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kritiska studier, masterprogram 120 hp

Vill du utveckla din kritiska förmåga och träna avancerade humanistiska färdigheter som kan omsättas i yrkesliv eller fortsatta forskarstudier? Vill du ge bredd, djup och tydligare arbetslivsanknytning åt dina ämnesstudier?

Masterprogrammet Kritiska studier är en spetsutbildning i centrala humanvetenskapliga kompetenser. Utbildningen leder till en magister- eller masterexamen inom något av de ingående ämnena litteraturvetenskap, idéhistoria och teaterstudier, och ger behörighet till forskarutbildning inom valt huvudområde.

Programmet är knutet till ett professionellt nätverk inom konst- och kulturlivet i Göteborg med omnejd. Internationella utblickar sker genom gästföreläsningar och möjligheter till studieresor, fältarbete och praktik utomlands.

Förutom obligatoriska och valbara kurser (se utbildningsplan och programmets uppläggning) består programmets kärna av Seminariet för kritiska studier där du får möta representanter från olika delar av akademin, konst- och kulturlivet: redaktörer, forskare, producenter, författare, översättare, debattörer, politiker och tjänstemän. Programmet ger möjligheter till studieresor, fältarbete och praktik – även utomlands.

Kritiska studier erbjuder en kreativ och dynamisk mångvetenskaplig miljö, där du får delta i vetenskapliga seminarier och pågående forskningsprojekt. Utbildningen leder till en magister- eller masterexamen inom något av de ingående ämnena litteraturvetenskap, idéhistoria och teaterstudier, och ger behörighet till forskarutbildning inom valt huvudområde.

Kritiska studier - en väg in i kulturvärlden. Intervju med tre studenter.

Förkunskapskrav

Kandidatexamen med huvudområde idé- och lärdomshistoria, litteraturvetenskap eller teaterstudier, eller motsvarande, samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Sökande med kandidatexamen i annat huvudområde kan blir behörig efter granskning av kandidatexamensarbetet. Dessa sökande kan efter urval 1 komma att kontaktas av programkoordinator och ombedas att sända in sitt kandidatexamensarbete (eller motsvarande) för en individuell kvalitetsbedömning. Det som granskas är förutom grundläggande formalia och stil, förmåga att föra ett kritiskt, vetenskapligt resonemang med utgångspunkt i en självständigt formulerad forskningsfråga.

Vill du söka?

Programmet Kritiska studier startar varje hösttermin.

Du ansöker via www.antagning.se mellan den 16 mars och 15 april.

Till kurskatalogens information om anmälan till H2KST: Kritiska studier

Viktigt att tänka på för dig som vill läsa Kritiska studier!

Alla med en kandidatexamen om 180 hp inklusive ett självständigt arbete om 15 hp är behöriga att söka.

Kritiska studier är ett program som ges på helfart dagtid. Det betyder att du förväntas kunna delta i undervisning vid 2–4 tillfällen per vecka och lägga i genomsnitt 40 timmar i veckan på dina studier. Du som förvärvsarbetar parallellt och är intresserad av de kurser som ges inom programmet bör i stället läsa dessa fristående, de ges i allmänhet på halvfart.

Du som redan läst kurser motsvarande mer än en termin av programmet bör heller inte söka hela programmet, utan istället ta återstående kurser i en magister- eller masterexamen. Kontakta gärna programansvarig eller någon av studievägledarna om du är osäker!

Kontaktinformation

Katarina Leppänen, programkoordinator

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
031-786 5872

"Att vara kritisk ...

... till en makt som uppträder som absolut kräver en kritisk praktik vars själva grund är självtransformering".

(Judith Butler)

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-02-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?