Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturvetenskap på avancerad nivå

Kurser på den avancerade nivån bygger på grundnivån. Studier på avancerad nivå kan leda till magisterexamen (ett år/60 hp) eller masterexamen (två år/120 hp). Magisterexamen ger behörighet till forskarutbildning.

Behörighet

För att ha tillträde till kursutbudet på avancerad nivå krävs att du har en kandidatexamen eller uppfyller kraven för en sådan. För tillträde till kursen Magisterexamensarbete krävs minst 60 hp i litteraturvetenskap med progression (grundkurs och fortsättningskurs) samt kandidatexamen i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde. Du är också behörig om du har en kandidatexamen i moderna språk med litterär inriktning, även om du inte har läst ämnet litteraturvetenskap på grundnivå. Du ska dessutom ha språkkunskaper motsvarande SvB/3 och EnA/5.

Examen

I din examen kan du kombinera ämnen och kurser efter eget val. Minst hälften av kurspoängen måste vara i ditt huvudområde. Examensarbetet och vissa kurser är obligatoriska.

Magisterexamen

Om du vill ta en magisterexamen med litteraturvetenskap som huvudområde ska du läsa kurser i litteraturvetenskap på avancerad nivå om minst 30 hp valda bland följande tre alternativ:

 • Alternativ 1: Litteraturteoretiska magisterkurser om sammanlagt 15 hp (LV2111 och LV2112) samt Litteraturvetenskap, Magisterexamensarbete, 15 hp (LV2211).
 • Alternativ 2: Litteraturhistoriska magisterkurser om sammanlagt 15 hp (LV2121 och LV2122) samt Litteraturvetenskap, Magisterexamensarbete, 15 hp (LV2211).
 • Alternativ 3: Kurserna Aktuella litteraturvetenskapliga teorier och problemställningar, 7,5 hp (LV2111), Litteraturhistoriens teori och praktik, 7,5 hp (LV2121) samt Litteraturvetenskap, Magisterexamensarbete, 15 hp (LV2211).
   

Därutöver ska du läsa ytterligare 30 hp i valfria ämnen/kurser. Av dessa kan 15 hp utgöras av kurser på grundnivå, förutsatt att de inte ingår i en behörighetsgivande kandidatexamen.

Magisterexamen ger behörighet till forskarutbildningen i litteraturvetenskap.

Masterexamen

För en masterexamen med litteraturvetenskap som huvudområde ska du läsa kurser i litteraturvetenskap på avancerad nivå om minst 60 hp.

Obligatoriska kurser i litteraturvetenskap

 • Alternativ 1: Litteraturteoretiska magisterkurser om sammanlagt 15 hp (LV2110, eller LV2111 och LV2112)
 • Alternativ 2: Litteraturhistoriska magisterkurser om sammanlagt 15 hp (LV2120, eller LV2121 och LV2122)
 • Alternativ 3: Kurserna Aktuella litteraturvetenskapliga teorier och problemställningar, 7,5 hp (LV2111) samt Litteraturhistoriens teori och praktik, 7,5 hp (LV2121)
   

Valfria kurser i litteraturvetenskap

Valfria kurser om 15 hp på avancerad nivå i litteraturvetenskap.
Bredvid kurser som uttryckligen hör till huvudområdet litteraturvetenskap kan följande kurser räknas till huvudområdet:

 • Humanioras historia, identitet och praxis, 15 hp (LIR201)
 • Det kritiska tänkandets praktik, 15 hp (LIR202)
 • Life Writing 7,5 hp (LIR204)
 • Fältkurs, 15 hp (LIR203 eller LIR206)
 • Det goda livet: en ekokritisk fördjupning (LV2162)
 • Litteratur och vithetskritik (LV2161)
   

Examensarbete

I masterexamen ingår ett examensarbete om 30hp.

Du kan välja att skriva två uppsatser om 15 hp (LV2211: Litteraturvetenskap, Magisterexamensarbete, 15 hp och
LV2311: Litteraturvetenskap, Masterexamensarbete, 15 hp), eller att skriva en uppsats om 30 hp (LV2321: Litteraturvetenskap, Masterexamensarbete, 30 hp).

Kurser förutom huvudområdet

Kurser i valfria ämnen om 60 hp. Av dessa kan upp till 30 högskolepoäng utgöras av kurser på grundnivå, förutsatt att de inte ingår i en behörighetsgivande kandidatexamen.

Läs examensbeskrivningarna

Övergångsregler

LV2110 Litteraturteoretisk magisterkurs 15 hp eller Litteraturhistorisk magisterkurs 15 hp (båda nu nerlagda) motsvarar kravet på 15 hp obligatoriska kurser i litteraturvetenskap både i en magister- och i en masterexamen i litteraturvetenskap.

Om du har fullgjort kurser i det gamla utbildningssystemet (före HT07) kan du använda dem i en examen enligt den nya ordningen (från och med HT07). Har du exempelvis en tidigare D-kurs i litteraturvetenskap räknas den som en termins studier på avancerad nivå, och du har genom denna redan fullgjort de obligatoriska kurserna i ämnet för en ny magisterexamen. För att få ut en magisterexamen behöver du därmed läsa till andra kurser om 30 hp, varav minst 15 hp på avancerad nivå.

Från och med 1 juli 2007 krävs en magisterexamen enligt de nya examensordningen för att vara behörig att söka till forskarutbildningen i litteraturvetenskap. Du som var klar med din magisterexamen före den 1 juli 2007 är dock enligt övergångsreglerna behörig att söka forskarutbildningen fram till 2015.

Kurser

En presentation av kurserna i litteraturvetenskap på avancerad nivå hittar du via vänstermenyn.

Litteraturvetenskap är också med och ger tvärvetenskapliga humaniorakurser som kan vara av intresse. Mer information hittar du på vår webbplats:

Tvärvetenskapliga humaniorakurser

Kurserna söker du via www.antagning.se senast den 15 april/15 oktober. Anmälningskoder hittar du i kurskatalogen.

Kurskatalogen på webben

Antagning.se

Studier på avancerad nivå

Studier på avancerad nivå innebär större frihet och självständighet för dig som student, men kräver också förmåga att ta mer eget ansvar. Kurserna är schemalagda och lärarledda i betydligt lägre grad än på grundnivån. En stor del av tiden (fyrtio timmars arbetsvecka gäller här precis som på grundnivån) ägnar du åt att läsa kurslitteratur och/eller åt att skriva uppsats. Du läser inte mer kurslitteratur i sidor räknat, men den är mer krävande och ofta på engelska.

Undervisningen sker främst i seminarieform i små grupper där det är viktigt att alla deltar och engagerar sig. Du förväntas komma väl förberedd och ta aktiv del i diskussionen.

Du som skriver magister- eller masterexamensarbete ska också följa det avancerade seminariet, där deltagarna bland annat diskuterar uppsatsämnen och metodfrågor och ventilerar sina färdiga uppsatser.

Om du arbetar med en uppsats på avancerad nivå är du också välkommen till institutionens Högre seminarium. Här berättar inbjudna forskare om sitt arbete och här kan också doktorander lägga fram avhandlingsavsnitt. Programmet annonseras i kalendariet på institutionens webbplats.

Till kalendariet

Examinationen på avancerad nivå sker oftast genom olika skriftliga hemuppgifter, men det förekommer också muntliga redovisningar. På uppsatskurserna examineras uppsatserna genom ventilering på det avancerade seminariet, du förväntas följa seminariet kontinuerligt och även själv opponera på en uppsats. Under arbetet med din egen uppsats har du rätt till handledning. Förutom fortlöpande råd och tips av smärre art kan du förvänta dig motsvarande ungefär fem entimmeslånga handledningstillfällen.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?