Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturvetenskap på avancerad nivå

Är du klar med din kandidatexamen och vill läsa vidare? Studier på avancerad nivå ger både möjlighet att specialisera dig inom ditt ämnesområde och att bredda dina kunskaper mot ett nytt. En magister- eller masterexamen ger behörighet till forskarstudier och kan leda till fler karriärvägar även internationellt genom att studera och praktisera utomlands under studierna.

Du kan läsa till en magister- eller masterexamen antingen genom att läsa program eller genom att sätta ihop fristående kurser. Här kan du läsa mer om vad som ska ingå i din studieplan om du vill ta examen genom att läsa fristående kurser. Läs mer om behörighet, examensbeskrivingar och hur det är att studera på avancerad nivå längre ned på sidan. Har du frågor och vill ha stöd i studieplaneringen? Kontakta din studievägledare.

Magisterexamen i litteraturvetenskap

För att kunna ansöka om magisterexamen behöver du läsa totalt 60 högskolepäng. Så här fördelar sig dessa 60 hp:

  • 15 hp obligatoriska kurser inom huvudområdet.
  • 30 hp kurser i valfria ämnen. Av dessa kurser kan 15 hp vara på grundnivå under förutsättning att kurserna inte är behörighetsgivande, dvs redan ligger inom din kandidatexamen och är obligatoriska för din examen. 15 hp ska vara på avancerad nivå.
  • 15 hp magisterexamensarbete i huvudområdet.

Mer information om obligatoriska kurser, magisterexamenskurs och förslag på valfria kurser hittar du nedan.

Masterexamen i litteraturvetenskap

För att kunna ansöka om masterexamen behöver du läsa totalt 120 hp. Så här fördelar sig dessa 120 hp:

  • 15 hp obligatoriska kurser inom huvudområdet.
  • 15 hp kurser på avanceradnivå inom huvudområdet eller kurser som räknas till huvudområdet.
  • 60 hp kurser i valfria ämnen. Av dessa kurser kan 30 hp vara på grundnivå under förutsättning att kurserna inte är behörighetsgivande, dvs redan ligger inom din kandidatexamen och är obligatoriska för din examen. 30 hp ska vara på avancerad nivå.
  • 30 hp masterexamensarbete.

Mer information om obligatoriska kurser, magisterexamenskurs och förslag på valfria kurser hittar du nedan.

Obligatoriska kurser inom huvudämnet litteraturvetenskap

De obligatoriska kurserna ska kombineras på tre olika sätt som nedan.

På höstterminerna ges kurserna: Aktuella litteraturvetenskapliga teorier och problemställningar LV2111 7,5 hp (period 1, sept-nov) Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning LV2112 7,5 hp (period 2, nov-jan).

På vårterminerna ges kurserna: Litteraturhistorien teori och praktik LV2121 7,5 hp (period 1, jan-mars) Litteraturhistorisk fördjupning LV2122 7,5 (period 2, mars-juni)

Ett tredje alternativ är att läsa Aktuella litteraturvetenskapliga teorier och problemställningar 7,5 hp (period 1 sept-nov) på hösten och Litteraturhistorisk fördjupning 7,5 (period 2 april-juni) på våren.

Kurser på avancerad nivå inom huvudområdet litteraturvetenskap 

Introduktion till digital humaniora 15 hp LV2170
Delnings- och deltagarkulturer 15 hp LV2180
Det goda livet: en ekokritisk fördjupning 7,5 LV2162
Ämnesfördjupningskurser/Läskurser 7,5 hp LV2220-2250
Fiktion för unga 7,5 hp LV2150
Litteratur och vithetskritik, 7,5 LV2161
Recensionens teori och praktik 7,5 hp LV2140
Fältkurs 15 hp LIR206 Introduktion till forskningsbaserade fältkurser
Humanioras historia, identitet och praxis 15 hp LIR201
Det kritiska tänkandets praktik 15 hp LIR202

Magister-och masterexamenskurser

Magisterexamensarbete LV2211 15 hp
Masterexamensarbete LV2311 15 hp
Masterexamensarbete LV2321 30 hp

Examensbeskrivingar

Alla examensbeskrivningar hittar du här.

Behörighet

För att ha tillträde till kursutbudet på avancerad nivå krävs att du har en kandidatexamen eller uppfyller kraven för en sådan. För tillträde till Magister- respektive masterexamensarbete krävs minst 60 hp i litteraturvetenskap med progression (grundkurs och fortsättningskurs) samt kandidatexamen i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde. Du är också behörig om du har en kandidatexamen i moderna språk med litterär inriktning, även om du inte har läst ämnet litteraturvetenskap på grundnivå. Du ska dessutom ha språkkunskaper motsvarande SvB/3 och EnA/5.

Mer om studier på avancerad nivå

Studier på avancerad nivå innebär större frihet och självständighet för dig som student, men kräver också förmåga att ta mer eget ansvar. Kurserna är schemalagda och lärarledda i betydligt lägre grad än på grundnivån. En stor del av tiden (fyrtio timmars arbetsvecka gäller här precis som på grundnivån) ägnar du åt att läsa kurslitteratur och/eller åt att skriva uppsats. Du läser inte mer kurslitteratur i sidor räknat, men den är mer krävande och ofta på engelska.

Undervisningen sker främst i seminarieform i små grupper där det är viktigt att alla deltar aktivt och engagerar sig. Du förväntas komma väl förberedd och ta aktiv del i diskussionen.

Du som skriver magister- eller masterexamensarbete ska också följa det avancerade seminariet, där deltagarna bland annat diskuterar uppsatsämnen och metodfrågor och ventilerar sina färdiga uppsatser.

Om du studerar på avancerad nivå är du också välkommen till institutionens Högre seminarium. Här berättar inbjudna forskare om sitt arbete och här kan också doktorander lägga fram avhandlingsavsnitt.

Examinationen på avancerad nivå sker oftast genom olika skriftliga hemuppgifter, men det förekommer också muntliga redovisningar. På uppsatskurserna examineras uppsatserna genom ventilering på det avancerade seminariet, du förväntas följa seminariet kontinuerligt och även själv opponera på en uppsats. Under arbetet med din egen uppsats får du handledning. Förutom fortlöpande råd och tips av smärre art kan du förvänta dig motsvarande ungefär fem handledningstillfällen om ca 1 timma per gång.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?