Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturteoretisk fördjupning

 

Det goda livet: en ekokritisk fördjupning

Ekokritiken har pekat på att vi behöver nya berättelser för att det ska kunna ske en omställning mot en hållbarare livsstil. Samtidskonst och litteratur är i full gång med att skapa sådana alternativ – exempelvis Dark Mountain Project i vars manifest en rad aktiva författare, konstnärer och performers säger sig vilja bota den "crisis of stories" som man diagnosticerat som roten till vår nuvarande globala kristid.

Detta väcker tankar om litteraturens roll som aktör i samhällsförändringar. Litteraturen har varit ett effektivt medium för att både återge och bearbeta föreställningar om "det goda livet". Det handlar alltså om berättelser om utopiska, alternativa sätt att leva och organisera livet på bästa sätt – ibland under uttalat miljömässiga ledstjärnor, ibland med andra fokus såsom estetiska eller sociala.

På denna kurs kommer vi att, med nya och fördjupade teoretiska redskap som hämtas från det ekokritiska fältet, särskilt rikta in oss på föreställningar om det goda livet som nyttigt, aktivt, utåtriktat kontra föreställningar som värdesätter kontemplation, vila och isolering från omvärlden, och vi tittar på berättelser om självhushållning kontra konsumtionsinriktade livsstilar.

På kursen får vi därför möjlighet att både orientera oss i den västerländska kulturens berättelser om det goda livet, samtidigt som vi kommer att få tillfälle att närmare studera ekokritikens senaste diskussionen om litteraturens och konstens roll i en samhällsomställning. Detta tematiska fokus inbegriper både fördjupade studier i ekokritiken samt förnyade perspektiv på olika möjliga litteraturvetenskapliga metoder och möjlighet till breda diskussioner om litteraturens politiska funktion.

Vi läser litterära exempel från ett brett spann ur den västerländska litteratur- och idéhistorien. Intressant från vårt tematiska perspektiv är exempelvis paradismyten, det utopiska traktatet, revolutionära tankar från Arts & Craftsrörelsen, 60- och 70-talens miljöinriktade protester samt dagens mediala uttryck med berättelser om den danske energiske ”bonnerøven” och Mandelmanns utopiska trädgårdar.

Kursen ges inom ramen för:

LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp

På kursen fördjupar du dig i ett specifikt litteraturteoretiskt område med direkt koppling till ett pågående litteraturvetenskapligt forskningsprojekt vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Kursen ger dig både insikter i de speciella metoder och metodologiska överväganden som det aktuella forskningsområdet aktualiserar och praktisk kompetens på området.

Studierna kan ske i olika former beroende på problemområdets karaktär: litteraturseminarier, workshops, konferenser samt undervisning på distans. Kursens inriktning varierar för att kunna hållas aktuell och forskningsanknuten. Ta kontakt med studievägledaren för att få information om aktuella och kommande inriktningar på kursen.

Kursen läses som en obligatorisk del av programmet Kritiska studier men kan också sökas som fristående kurs och ingå i en magister- eller masterexamen i såväl litteraturvetenskap som något annat huvudämne.

Kursen ges på halvfart dagtid under den andra hälften av höstterminen. Temat för HT 2017 är ekokritisk fördjupning, se ovan.

Intresserad av att söka?

Sök LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp via www.antagning.se.

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?