Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturteoretisk fördjupning


TEMA: Det goda livet: en ekokritisk fördjupning

Ekokritiken har pekat på att vi behöver nya berättelser för att det ska kunna ske en omställning mot en hållbarare livsstil. Samtidskonst och litteratur är i full gång med att skapa sådana alternativ – exempelvis Dark Mountain Project i vars manifest en rad aktiva författare, konstnärer och performers säger sig vilja bota den "crisis of stories" som man diagnosticerat som roten till vår nuvarande globala kristid.

Detta väcker tankar om litteraturens roll som aktör i samhällsförändringar. Litteraturen har länge varit ett effektivt medium för att återge och bearbeta föreställningar om det goda livet. Den berättar om utopiska och alternativa sätt att leva – ibland under miljömässiga ledstjärnor, ibland med andra fokus såsom estetiska eller sociala.

Vi läser exempel från den västerländska litteratur- och idéhistorien såsom paradismyten, utopier från 1800-talet, ekologiska utopier, 1960- och 1970-talens miljöinriktade protester samt nutida berättelser om den energiske Frank "Bonnerøven" Erichsen och Mandelmanns trädgårdar.

Kursens tema öppnar för fördjupade studier i ekokritiken, nya perspektiv på litteraturvetenskapliga metoder och möjligheter till diskussion om litteraturens politiska funktion.

Kursen ges inom ramen för:

LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp

På kursen fördjupar du dig i ett specifikt litteraturteoretiskt område med direkt koppling till ett pågående litteraturvetenskapligt forskningsprojekt vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Kursen ger dig både insikter i de speciella metoder och metodologiska överväganden som det aktuella forskningsområdet aktualiserar och praktisk kompetens på området.

Studierna kan ske i olika former beroende på problemområdets karaktär: litteraturseminarier, workshops, konferenser samt undervisning på distans. Kursens inriktning varierar för att kunna hållas aktuell och forskningsanknuten. Ta kontakt med studievägledaren för att få information om aktuella och kommande inriktningar på kursen.

Kursen läses som en obligatorisk del av programmet Kritiska studier men kan också sökas som fristående kurs och ingå i en magister- eller masterexamen i såväl litteraturvetenskap som något annat huvudämne.

Kursen ges på halvfart dagtid under den andra hälften av höstterminen.

Sök LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp, via www.antagning.se

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-08-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?