Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturteoretisk fördjupning

Höstterminen 2018

TEMA: Svensk litteratur i världen: Transkulturell litteraturhistorieskrivning och dess utmaningar

Världslitteratur och global litteratur har blivit etablerade begrepp inom de senaste årens litteraturforskning. Närläsning av enskilda kanoniserade texter får därmed konkurrens av fjärrläsning för att kartlägga olika texters, genrers och författarskaps geografiska spridningsmönster och mottagande i olika kulturer under olika tidsintervall.

Ett externt perspektiv på svensk litteratur visar att vissa svenska författare och skönlitterära verk har fått en stark ställning på den litterära världskartan. Transkulturell cirkulation och reception av litterära texter skrivna på svenska ger därför en ny syn på svensk litteraturhistorieskrivning och dess kanoniserade författarskap och texter. Utifrån detta perspektiv blir det tydligt att svensk litteraturhistoria behöver skrivas om.

Vi behandlar världslitteratur som begrepp och forskningsfält i förhållande till litteraturförmedling, översättning och reception av svensk litteratur utanför Sverige. För att kartlägga och analysera transkulturell spridning och reception av skönlitteratur prövar vi nya digitala källor och metoder. I samband med detta utreder vi också förhållandet mellan genre, genus och transkulturell litteraturhistorieskrivning under olika tidsperioder.

Kursen ges inom ramen för:

LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp

På kursen fördjupar du dig i ett specifikt litteraturteoretiskt område med direkt koppling till ett pågående litteraturvetenskapligt forskningsprojekt vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Kursen ger dig både insikter i de speciella metoder och metodologiska överväganden som det aktuella forskningsområdet aktualiserar och praktisk kompetens på området.

Studierna kan ske i olika former beroende på problemområdets karaktär: litteraturseminarier, workshops, konferenser samt undervisning på distans. Kursens inriktning varierar för att kunna hållas aktuell och forskningsanknuten. Ta kontakt med studievägledaren för att få information om aktuella och kommande inriktningar på kursen.

Kursen läses som en obligatorisk del av programmet Kritiska studier men kan också sökas som fristående kurs och ingå i en magister- eller masterexamen i såväl litteraturvetenskap som något annat huvudämne.

Kursen ges på halvfart dagtid under den andra hälften av höstterminen.

Sök LV2112: Litteraturteoretisk och metodisk fördjupning, 7,5 hp, via www.antagning.se

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?