Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Digital humaniora

 

Digital humaniora är ett forskningsområde som under 2000-talet har expanderat starkt. Det kan beskrivas som en skärningspunkt mellan humanistisk forskning och den digitala världen.

Vad innebär det för vår relation till kulturarv att vi numera ofta möter det i digital form? Hur förändras humanistisk kunskapsproduktion av digitala medier? Hur forskar man egentligen med hjälp av digitala metoder och vad skiljer en mänsklig läsning från en maskinläsning?

Detta är centrala frågor inom digital humaniora, ett forskningsområde i skärningspunkten mellan humanistisk forskning och digitala teknologier. Kursen ger en tvärvetenskaplig introduktion till praktiker och begrepp inom digital humaniora och ger även inblick i konkreta metodiska frågor om digitalisering, digitala verktyg och digital publicering.

Utöver kunskap om forskningsområdet ger kursen också färdighet i att använda databaser och digitala arkiv samt förmåga att kritiskt granska digitala projekt och utvärdera digitala metoder. Kursen riktar sig till studenter inom humaniora och inga tekniska förkunskaper krävs, men du behöver en bärbar dator.

Ta chansen att bli en digital humanist!

Kursen ges som fristående kurs inom huvudområdet litteraturvetenskap.

Kursplan för Introduktion till digital humaniora (PDF)

Humaniorakurs som ger digital kompetens - intervju med kursansvariga Jenny Bergenmar.

Kursens upplägg

Kursen tillämpar blended learning, det vill säga den ges på distans via nätbaserad lärplattform med inslag av obligatoriska workshops, seminarier och föreläsningar förlagda på campus. Instruktioner till självständig inläsning ges online.

Under kurskonferenser hålls seminarier och föreläsningar av inbjudna forskare. Kursens workshops är inriktade på att pröva olika digitala verktyg och arbeta med självständiga projekt.

Undervisningsspråk: svenska, men undervisning på engelska förekommer.

Kursperiod

Kursen ges på halvfart under höstterminer.

Kursansvarig lärare

Jenny Bergenmar (jenny.bergenmar@lir.gu.se), 031–786 52 23

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 med progression i något ämne, där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Utöver detta krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2016-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?