Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteratur och vithetskritik

Vithetskritiken sätter litteraturen i relation till kolonialism, rasism och motstånd genom att fokusera gestaltningen av fenomenet vithet. Kursen syftar till att skapa en förståelse för de komplexa vis på vilka kolonisering, rasifiering och vithet framträder i svenskspråkig litteratur från 1900 till i dag. Vithet studeras intersektionellt, det vill säga i relation till olika maktordningar såsom ras, kön, klass, sexualitet och art. Särskild tonvikt läggs vid estetiska och existentiella aspekter.

Vi läser texter av författare som skriver utifrån olika intersektionella positioner. Vi läser arbetarlitterära såväl som borgerliga klassiker tillsammans med mer nyskrivna verk som tematiserar områdets migrations- såväl som urfolkserfarenheter. Kursen syftar även till att skapa en förståelse för hur avkolonisering sker i relation till litteratur och hur vi genom engagemang och fördjupade studier kan bidra till processen.

Den svenskspråkiga litteraturen läses tillsammans med teoretiska texter från andra delar av världen. Kursen ger en introduktion till den afroamerikanska såväl som den nordeuropeiska vithetskritiken, samt till den latinamerikanska dekoloniala skolan. Undervisningsformer är föreläsningar och seminarier.

Vill du läsa kursen LV2161 Litteratur och vithetskritik, 7,5 hp?

Sök kursen via www.antagning.se.

För tillträde till kursen krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något ämne, där det ingår kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller motsvarande kunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Har du frågor om anmälan och behörighet? Kontakta studievägledare: studiev.litt@lir.gu.se

"Litteraturkurs ger inblickar i samhällets vita norm" - läs en artikel med två av studenterna från kursen!

Litteraturkurs ger inblickar i samhällets vita norm

Intervju med studenterna Veronica D'Arrò och Filip Hallbäck som har läst kursen.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?