Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturhistorisk fördjupning

 

Våren 2017 har kursen LV2122 Litteraturhistorisk fördjupning (7,5 hp) tema Mediehistoria.

Kursinnehåll

Att medier, förstått i vid mening som tekniker för lagring och förmedling av information, utövar en allt större påverkan på vår tillvaro är uppenbart, inte minst i kölvattnet på de radikala förändringar av samhället som digitaliseringen medfört. Samtidigt har medier ur ett historiskt perspektiv alltid spelat en stor betydelse, inte minst utifrån litteraturens horisont. Man kan exempelvis påminna sig hur Platon i sin dialog Faidros formulerar en skarp kritik av den tidens nya medium, skriften, och det paradoxalt nog genom att själv ta detta medium i anspråk.

För att fullt ut förstå dagens mediala situation är det nödvändigt att anlägga ett mediehistoriskt perspektiv. Vilken funktion har medier haft i äldre tid, och vilka ledtrådar kan ett studium av äldre mediepraktiker ge för att bättre förstå dagens digitaliserade kultur?

Med blicken riktad mot frågor som dessa tar kursen upp olika aspekter av mediehistoriens möjligheter, teori och metoder ur ett litteraturvetenskapligt perspektiv.

Kursen ges på halvfart dagtid under den andra hälften av vårterminen.

Här finns information om kursen på GUL.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-02-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?