Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Religionsvetenskap och teologi på avancerad nivå

Behörighet

Studier på den avancerade nivån bygger vidare på grundnivån. För att ha tillträde till våra kurser och program på avancerad nivå måste du ha en kandidatexamen eller högskolepoäng motsvarande en kandidatexamen. Därutöver kan det finnas specifika förkunskapskrav för respektive kurs, se förkunskapskraven för respektive kurs. De flesta kurser ges på engelska, och för dem krävs EnA/En5. För kurser som ges på svenska måste du ha språkkunskaper motsvarande gymnasieskolans SvB/Sv3 och dessutom EnA/En5.

Examen

Studier på avancerad nivå kan leda till

  • Filosofie magisterexamen med huvudområdet religionsvetenskap och teologi (ett års heltidsstudier eller 60 hp)
  • Teologie magisterexamen (ett års heltidsstudier eller 60 hp)
  • Filosofie masterexamen med huvudområdet religionsvetenskap och teologi (två års heltidsstudier eller 120 hp).
  • Teologie masterexamen (två års heltidsstudier eller 120 hp)

Läs mer om examen i examensbeskrivningarna

Såväl magister- som masterexamen ger behörighet att söka till forskarutbildning i religionsvetenskap och teologi.

Studieplanering

De flesta av kurserna i religionsvetenskap och teologi på avancerad nivå ges varje termin, dock inte alla. Då den avancerade nivån dessutom gör det möjligt att välja kurser från andra huvudområden relativt fritt och självständigt, krävs det av dig som student att du planerar din utbildning. Vilka kurser vill jag ska ingå? När går de?
En generell rekommendation är att du låter examensarbetet avsluta din utbildning.

Kurser

En presentation av kurserna i religionsvetenskap och teologi på avancerad nivå får du via menyn till vänster.

Religionsvetenskap och teologi är också med och ger två tvärvetenskapliga humaniorakurser som kan vara av intresse.

Program och kurser söker du via www.antagning.se senast den 15 april/15 oktober. Anmälningskoder hittar du i kurskatalogen.

Övergångsregler

Om du har fullgjort kurser i det gamla utbildningssystemet (före HT07) kan du använda dem i en examen enligt den nya ordningen (från och med HT07). Har du exempelvis en tidigare D-kurs i religionsvetenskap och teologi räknas den som en termins studier på avancerad nivå.

Studier på avancerad nivå

Studier på avancerad nivå innebär större frihet och självständighet för dig som student, men kräver också att du tar mer eget ansvar. Kurserna är schemalagda och lärarledda i betydligt lägre grad än på grundnivån. En stor del av tiden (fyrtio timmars arbetsvecka gäller här precis som på grundnivån) ägnar du åt att läsa kurslitteratur och/eller åt att skriva uppsats. Du läser inte mer kurslitteratur i sidor räknat, men den är mer krävande och ofta på engelska.

Undervisningen sker främst i seminarieform i små grupper där det är viktigt att alla deltar och engagerar sig. Du förväntas komma väl förberedd och ta aktiv del i diskussionen.

Om du arbetar med en uppsats på avancerad nivå är du också välkommen till institutionens Högre seminarium. Här berättar inbjudna forskare om sitt arbete och här kan också doktorander lägga fram avhandlingsavsnitt. Programmet annonseras på institutionens webbplats.

Examinationen på avancerad nivå sker oftast genom olika skriftliga hemuppgifter, men det förekommer också muntliga redovisningar. På uppsatskurserna examineras uppsatserna genom ventilering på det avancerade seminariet och du förväntas följa seminariet kontinuerligt, samt själv opponera på en uppsats. Under arbetet med din egen uppsats har du rätt till handledning. Förutom fortlöpande råd och tips av smärre art kan du förvänta dig motsvarande ungefär fem handledningstillfällen.

Studievägledning

Kristina Svensson
kristina.svensson@lir.gu.se
Tel. 031-786 4519

Studierektor religionsvetenskap och teologi

Clemens Cavallin
clemens.cavallin@lir.gu.se
Tel: 031-786 5656

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/utbildning/avancerad-niva/relvet/
Utskriftsdatum: 2020-05-26