Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teologi och kyrkoliv i Afrika

Kurserna RKT271 / RKT272 Kristendomsstudier (avancerad nivå, 15 hp) har hösten 2017 inriktning mot teologi och kyrkoliv i Afrika.

Kristendomens centrum befinner sig inte längre i den så kallade västvärlden utan i det globala syd. Trots det förutsätter de teologiska utbildningarna ofta fortfarande ett eurocentriskt perspektiv. I den här kursen sätter vi i stället fokus på afrikansk kristendom, med särskild inriktning mot Sydafrika.

Missa inte detta unika tillfälle att utforska några av de mest spännande – och för många helt okända – uttrycken för kristen tro i dag.

På kursen kommer du att få lära dig om:

  • Den kristna trons afrikanska rötter
  • Den moderna missionsrörelsens inflytande
  • Samspelet mellan teologi och politik i Afrika
  • Kyrkornas förhållande till apartheid
  • De inhemska kyrkornas framväxt i dag
  • Afrikanska perspektiv på den systematiska teologin

 

Resa till Sydafrika

Inofakulteten i stellenboschm kursen ges möjlighet att följa med på en studieresa till Sydafrika. Det går att söka stipendium vid Göteborgs universitet för resekostnader. Resan omfattar två veckor, där vi får tillfälle att studera afrikansk teologi och afrikanskt kyrkoliv på plats. Vi utgår från Stellenbosch utanför Kapstaden och deltar i aktiviteter vid den välrenommerade teologiska fakulteten vid Stellenbosch universitet.

Den som inte har möjlighet att resa gör i stället kompletterande övningar hemma.

Kursen kan komma att ges på engelska.

Förkunskapskrav:

Avslutade kurser om minst 180 hp från grundnivå, varav minst 90 hp med progression i Religionsvetenskap och teologi där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp i Religionsvetenskap och teologi, eller motsvarande. Vidare krävs godkänt resultat på fördjupningskurs RKT131 Kristendomens historia 15 hp och/eller RKT133 Tros- och livsåskådningsvetenskap15 hp, eller motsvarande. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.

Ansvariga lärare på kursen:

  • Arne Rasmusson: arne.rasmusson@lir.gu.se, professor i teologi vid Göteborgs universitet och extraordinarie professor i teologi vid Stellenbosch universitet
  • Andreas Nordlander: andreas.nordlander@lir.gu.se, lektor i teologi vid Göteborgs universitet
  • Retief Muller, lektor i kyrkohistoria och samfundsvetenskap vid Stellenbosch universitet
Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?