Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teaterstudier på avancerad nivå

Är du klar med din kandidatexamen och vill läsa vidare? Studier på avancerad nivå ger både möjlighet att specialisera dig inom ditt ämnesområde och att bredda dina kunskaper mot ett nytt. En magister- eller masterexamen ger behörighet till forskarstudier och kan leda till fler karriärvägar även internationellt genom att studera och praktisera utomlands under studierna.

Du kan läsa till en magister- eller masterexamen antingen genom att läsa program eller genom att sätta ihop fristående kurser. Här kan du läsa mer om vad som ska ingå i din studieplan om du vill ta examen genom att läsa fristående kurser. Läs mer om behörighet, examensbeskrivingar och hur det är att studera på avancerad nivå längre ned på sidan. Har du frågor och vill ha stöd i studieplaneringen? Kontakta din studievägledare.

Magisterexamen i teaterstudier

För att kunna ansöka om magisterexamen behöver du läsa totalt 60 högskolepäng. Så här fördelar sig dessa 60 hp:

  • 15 hp obligatoriska kurser inom huvudområdet.
  • 30 hp kurser i valfria ämnen. Av dessa kurser kan 15 hp vara på grundnivå under förutsättning att kurserna inte är behörighetsgivande, dvs redan ligger inom din kandidatexamen och är obligatoriska för din examen. 15 hp ska vara på avancerad nivå.
  • 15 hp magisterexamensarbete i huvudområdet.

 

Mer information om obligatoriska kurser, magisterexamenskurs och förslag på valfria kurser hittar du nedan.

Masterexamen i teaterstudier

För att kunna ansöka om masterexamen behöver du läsa totalt 120 hp. Så här fördelar sig dessa 120 hp:

  • 15 hp obligatoriska kurser inom huvudområdet.
  • 15 hp kurser på avanceradnivå inom huvudområdet eller kurser som räknas till huvudområdet.
  • 60 hp kurser i valfria ämnen. Av dessa kurser kan 30 hp vara på grundnivå under förutsättning att kurserna inte är behörighetsgivande, dvs redan ligger inom din kandidatexamen och är obligatoriska för din examen. 30 hp ska vara på avancerad nivå.
  • 30 hp masterexamensarbete.

 

Mer information om obligatoriska kurser, magisterexamenskurs och förslag på valfria kurser hittar du nedan.

Obligatoriska kurser inom huvudämnet teaterstudier

TS2111 Teatervetenskaplig teori och metod 7,5 hp                            TS2112 Perspektiv på teaterhistorieskrivning 7,5 hp

Kurser på avanceradnivå inom huvudområdet teaterstudier

TS2220-23 Ämnesfördjupning 1-4 , 7,5 hp                                       TS2270 Undersökande scenkonstprojekt, 15 hp

Magister-och masterexamenskurser

TS2211: Teaterstudier, magisterexamensarbete, 15 hp                     TS2311: Masterexamensarbete 15 hp                                            TS2321 Masterexamensarbete, 30 hp

Kurs förutom huvudområdet inom ämnet

LV2140: Recensionens teori och praktik, 7,5 hp

Examensbeskrivingar

Alla examensbeskrivningar hittar du här.

Behörighet

För att ha tillträde till kursutbudet på avancerad nivå ska du ha en kandidatexamen eller motsvarande. För tillträde till uppsatskursen Magisterexamensarbete ska du ha en kandidatexamen i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde samt minst 60 hp i teaterstudier eller dramatik på grundnivå. Du ska också ha språkkunskaper motsvarande gymnasieskolans SvB/Sv3 och EnA/En5.

Studier på avancerad nivå

Studier på avancerad nivå innebär större frihet och självständighet för dig som student, men kräver också förmåga att ta mer eget ansvar. Kurserna är schemalagda och lärarledda i betydligt lägre grad än på grundnivån. En stor del av tiden (fyrtio timmars arbetsvecka gäller här precis som på grundnivån) ägnar du åt att läsa kurslitteratur och/eller åt att skriva uppsats. Du läser inte mer kurslitteratur i sidor räknat, men den är mer krävande och ofta på engelska.

Undervisningen sker främst i seminarieform i små grupper där det är viktigt att alla deltar och engagerar sig. Du förväntas komma väl förberedd och ta aktiv del i diskussionen.

Du som skriver magister- eller masterexamensarbete ska också följa det avancerade seminariet, där deltagarna bland annat diskuterar uppsatsämnen och metodfrågor och ventilerar sina färdiga uppsatser.
Om du arbetar med en uppsats på avancerad nivå är du också välkommen till institutionens Högre seminarium. Här berättar inbjudna forskare om sitt arbete och här kan också doktorander lägga fram avhandlingsavsnitt. Programmet annonseras i kalendariet på institutionens webbplats.

Forskarutbildning

En magisterexamen i teaterstudier från Göteborgs universitet ger vanligen behörighet att antas till forskarutbildning i till exempel teatervetenskap vid andra lärosäten.

Om du har en magisterexamen i litteraturvetenskap kan du också antas till forskarutbildningen i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och inom ramen för denna skriva din doktorsavhandling med inriktning mot teaterstudier.

Från och med 1 juli 2007 krävs det en ny magisterexamen för behörighet till forskarutbildning.

 

 

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?