Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teaterstudier

Huvudområdet dramatik har bytt namn till teaterstudier. Du som har påbörjat din utbildning inom dramatik kan slutföra den genom kurserna i teaterstudier.

Kurser på den avancerade nivån bygger på grundnivån. Studier i teaterstudier på avancerad nivå kan leda till magisterexamen (ett år/60 hp) eller till en masterexamen (två år/120 hp).

Behörighet

För att ha tillträde till kursutbudet på avancerad nivå ska du ha en kandidatexamen eller motsvarande. För tillträde till uppsatskursen Magisterexamensarbete ska du ha en kandidatexamen i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde samt minst 60 hp i teaterstudier eller dramatik på grundnivå. Du ska också ha språkkunskaper motsvarande gymnasieskolans SvB/Sv3 och EnA/En5.

Magisterexamen

I din examen kan du kombinera ämnen och kurser efter ditt eget val, men minst hälften av kurspoängen måste vara i ditt huvudområde. Om du vill ta en magisterexamen med teaterstudier som huvudområde ska du:

  • läsa de obligatoriska kurserna TS2111: Teatervetenskaplig teori och metod, 7,5 hp (går HT, halvfart/dag) samt TS2112 Teaterstudier: Perspektiv på historieskrivning, 7,5 hp (går VT, halvfart dag),
  • skriva ett Magisterexamensarbete om 15 hp i teaterstudier,
  • läsa ytterligare 30 hp i valfria kurser. Av dessa kan upp till 15 hp utgöras av kurser på grundnivå, förutsatt att de inte ingår i en behörighetsgivande kandidatexamen.

Övergångsregler

Följande kurser kan tillgodoräknas i sin helhet i en examen i teaterstudier, förutsatt att kursen inte ingår som en del i avlagd kandidatexamen: Dramatik, fördjupningskurs 2, 20 poäng (DR6100); Dramatik, Magisterkurs 15 hp (DR2110) och Dramatik, Magisterexamensarbete 15 hp (DR2211).

Masterexamen

För en masterexamen med teaterstudier som huvudområde ska du:

  • läsa de obligatoriska kurserna TS2111: Teatervetenskaplig teori och metod, 7,5 hp (går HT, halvfart/dag) samt TS2112: Teaterstudier: Perspektiv på historieskrivning, 7,5 hp (går VT, halvfart dag),
  • skriva ett Magisterexamensarbete om 15 hp och ett Masterexamensarbete 15 hp i teaterstudier eller skriva ett Masterexamensarbete 30 hp,
  • läsa 15 hp med valfria kurser i huvudområdet teaterstudier,
  • läsa 60 hp i valfria kurser (av dessa kan upp till 15 hp utgöras av kurser på grundnivå, förutsatt att de inte ingår i en behörighetsgivande kandidatexamen). 

Kurser förutom huvudområdet

För en magisterexamen läser du kurser i valfria ämnen om 30 hp och av dessa kan 15 hp utgöras av kurser på grundnivå, förutsatt att de inte ingår i en behörighetsgivande kandidatexamen.

För en masterexamen gäller på motsvarande sätt valfria kurser om 60 hp och upp till 30 hp kan hämtas från grundnivå.

Kurserna söker du via www.antagning.se senast den 15 april/15 oktober.

Anmälningskoder hittar du i Göteborgs universitets utbildningskatalog (går även att beställa tryckt version).

Studier på avancerad nivå

Studier på avancerad nivå innebär större frihet och självständighet för dig som student, men kräver också förmåga att ta mer eget ansvar. Kurserna är schemalagda och lärarledda i betydligt lägre grad än på grundnivån. En stor del av tiden (fyrtio timmars arbetsvecka gäller här precis som på grundnivån) ägnar du åt att läsa kurslitteratur och/eller åt att skriva uppsats. Du läser inte mer kurslitteratur i sidor räknat, men den är mer krävande och ofta på engelska.

Undervisningen sker främst i seminarieform i små grupper där det är viktigt att alla deltar och engagerar sig. Du förväntas komma väl förberedd och ta aktiv del i diskussionen.

Du som skriver magister- eller masterexamensarbete ska också följa det avancerade seminariet, där deltagarna bland annat diskuterar uppsatsämnen och metodfrågor och ventilerar sina färdiga uppsatser.
Om du arbetar med en uppsats på avancerad nivå är du också välkommen till institutionens Högre seminarium. Här berättar inbjudna forskare om sitt arbete och här kan också doktorander lägga fram avhandlingsavsnitt. Programmet annonseras i kalendariet på institutionens webbplats.

Forskarutbildning

En magisterexamen i teaterstudier från Göteborgs universitet ger vanligen behörighet att antas till forskarutbildning i till exempel teatervetenskap vid andra lärosäten.

Om du har en magisterexamen i litteraturvetenskap kan du också antas till forskarutbildningen i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och inom ramen för denna skriva din doktorsavhandling med inriktning mot teaterstudier.

Från och med 1 juli 2007 krävs det en ny magisterexamen för behörighet till forskarutbildning.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2016-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?