Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läskurser ämnesfördjupning

I ämnesfördjupningskurserna får du fördjupa dig inom ett specifikt område inom teaterstudier. Ämnet bestämmer du i samband med kursstarten. Du kan välja bland olika färdiga läskurser som listas nedan, men det kan också i mån av resurser finnas möjlighet att sätta ihop en egen läskurs i samråd med ansvarig lärare.

I kursen studerar du områdets teoribildning, metoder och centrala frågeställningar. Du läser in kursen på egen hand. Mer information kan du få från institutionens studievägledare.

Kurserna ges varje termin. Studietakten är individuell.

Valbara läskurser

Antikens teater (Dag Hedman)

Kursen ger en orientering och fördjupning i antikens dramatik och teaterliv. I centrum står den "realistiska" tradition, som beskrivs av Aristoteles i Poetiken. Som exempel används ett urval pjäser från centrala författarskap på området. I vissa fall läses specialtexter som ansluter till något av de i kursen lästa skönlitterära verken.

Litteraturlista Antikens teater

Barn- och ungdomsteater i en svensk kontext (Sandra Grehn)

Kopplingarna mellan synen på barnet och samtidens svenska teater och dramatik för barn och unga.

Syftet med läskursen är att utforska kopplingen mellan samtida svensk barn- och ungdomsdramatik och centrala teorier kring barn och barndom. Detta då samhällets syn på barndom och barnet är centralt för barn- och ungdomsteatern i såväl Sverige som internationellt och skapar förutsättningarna för den barn- och ungdomsteater som blir till.Litteraturlista Barn- och ungdomsteater i svensk kontext

Kvinnors genuskritiska dramatik i det moderna genombrottet
(Birgitta Johansson)

I det svenska moderna genombrottets samhällskritiska dramatik riktades ljuset mot äktenskapet och familjen. Verkligheten bakom familjefasadens glans skulle avslöjas och äktenskapet, könsroller och sedlighet debatterades. Under första delen av 1880-talet skrev Anne Charlotte Leffler, Alfhild Agrell och Victoria Benedictsson ett antal dramer som skildrar familjen, äktenskapet och kärleken ur kvinnors perspektiv. De var framgångsrika på teatrarna under 1880-talet och är fortfarande aktuella. I denna kurs läses ett antal av dessa dramer parallellt med forskning om genusperspektiv på 1880-talets kvinnliga dramatik.
Litteraturlista Kvinnors genuskritiska dramatik i det moderna genombrottet

Kvinnan på scenen – kvinnoroller och skådespelerskor i 1800-talets teater (Birgitta Johansson)

Kursens litteratur är vald för att följa kontinuiteter och förändringar i förutsättningarna för presentationen och representationen av kvinnor på scenen. Litteraturen ger ett axplock av den nordiska och engelska forskning som anlägger ett genusperspektiv på 1800-talets scenkonstnär.

Litteraturlista Kvinnan på scenen – kvinnoroller och skådespelerskor i 1800-talets teater

Expressionistisk, surrealistisk och absurdistisk teater (Dag Hedman)

Läskursen Expressionistisk, surrealistisk och absurdistisk teater syftar till att ge en överblick över en del av den europeiska teatern under perioden 1890―1960. I centrum står den ’antirealistiska’ tradition, som estetiskt, filosofiskt eller politiskt distanserade sig från den konventionella sceniska verklighetsåtergivning som hade utvecklats under 1800-talet.

Litteraturlista Expressionistisk, surrealistisk och absurdistisk teater

Musikdramats historia och formvärld (Dag Hedman)

Kursen avser att ge studenten insikter i olika uppfattningar om begreppet musikdrama från antiken till idag, liksom om den formrikedom som döljs under begreppet ’musikdrama’. Kursen ger vissa inblickar i samspelet mellan text och musik, liksom om uppförandepraxis, eftersom det är en förutsättning för att förstå varför texterna ser ut som de gör. Tonvikten ligger dock på texterna, musiken får av naturliga skäl spela en klart underordnad roll. Betydande delar av den klassiska teaterrepertoar som i dag framförs som talteater mötte i själva verket primärpubliken som musikdramer.

Detta är en kurs och ett ämne som knappast finns på grundutbildningen i litteraturvetenskap någon annanstans.

Litteraturlista Musikdramats historia och formvärld

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?