Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läskurser ämnesfördjupning

I ämnesfördjupningskurserna får du fördjupa dig inom ett specifikt område inom teaterstudier. Ämnet bestämmer du i samband med kursstarten. Du kan välja bland olika färdiga läskurser som listas nedan, men det kan också i mån av resurser finnas möjlighet att sätta ihop en egen läskurs i samråd med ansvarig lärare.

I kursen studerar du områdets teoribildning, metoder och centrala frågeställningar. Du läser in kursen på egen hand. Mer information kan du få från institutionens studievägledare.

Kurserna ges varje termin. Studietakten är individuell.

Valbara läskurser

Kvinnors genuskritiska dramatik i det moderna genombrottet (Birgitta Johansson)

I det svenska moderna genombrottets samhällskritiska dramatik riktades ljuset mot äktenskapet och familjen. Verkligheten bakom familjefasadens glans skulle avslöjas och äktenskapet, könsroller och sedlighet debatterades. Under första delen av 1880-talet skrev Anne Charlotte Leffler, Alfhild Agrell och Victoria Benedictsson ett antal dramer som skildrar familjen, äktenskapet och kärleken ur kvinnors perspektiv. De var framgångsrika på teatrarna under 1880-talet och är fortfarande aktuella. I denna kurs läses ett antal av dessa dramer parallellt med forskning om genusperspektiv på 1880-talets kvinnliga dramatik.
Litteraturlista Kvinnors genuskritiska dramatik i det moderna genombrottet

Kvinnan på scenen – kvinnoroller och skådespelerskor i 1800-talets teater (Birgitta Johansson)

Kursens litteratur är vald för att följa kontinuiteter och förändringar i förutsättningarna för presentationen och representationen av kvinnor på scenen. Litteraturen ger ett axplock av den nordiska och engelska forskning som anlägger ett genusperspektiv på 1800-talets scenkonstnär.

Litteraturlista Kvinnan på scenen – kvinnoroller och skådespelerskor i 1800-talets teater

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/utbildning/avancerad-niva/teaterstudier/kurser/laskurser/
Utskriftsdatum: 2020-06-06