Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Idé- och lärdomshistoria

Idéhistorikern intresserar sig för hur människan i olika tider har uppfattat sig själv och sin omvärld. Vad skiljer människan från djuren? Vad består universum av? Hur bör ett samhälle organiseras? Kan jag veta någonting med säkerhet? Hur uppnår jag ett gott liv?

Idéerna svävar inte fritt utan är förankrade i miljö och traditioner, och just samspelet mellan historisk källa och kontext präglar det idéhistoriska perspektivet. Institutioner, teknik och media blir viktiga faktorer för att förstå hur världs- och människobilder uppstår och förmedlas.

På våra grundkurser får du kunskap om idéhistorieämnets allmänna drag. På avancerad nivå dominerar modern tid, inte sällan med utgångspunkt i aktuell debatt. Politisk teori, estetik, kontinental filosofi, postkoloniala och genusteoretiska perspektiv, är inriktningar som präglar våra kurser generellt. I undervisningen fäster vi stor vikt vid textanalys, argumentation och kritiskt tänkande.

LÄS OCKSÅ: Möjligt att göra sen anmälan till vissa kurser inför hösten 2020

Är du intresserad av att läsa någon av kurserna i idé- och lärdomshistoria?
Information om kursstart och anmälningskoder hittar du i kurskatalogen. Kurserna söker du senast den 15 april/15 oktober via www.antagning.se.

Kursplan och litteraturlista hittar du på respektive kurs sida i Canvas – Göteborgs universitets lärplattform.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?