Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litterära klassiker genom tiderna

Euripides och Shakespeare, Bellman och Lagerlöf, Kafka och Woolf – den västerländska och svenska litteraturhistorien är full av berömda författare och inflytelserika skönlitterära verk. På kvällskursen om litterära klassiker gör vi nedslag i några klassiska texter från antiken till 1900-talet.

Klassikerna belyses såväl i öppna föreläsningar med kända experter som i fördjupande kursseminarier.

På kursen får du utveckla din förmåga att analysera och tolka litteratur i skilda genrer utifrån olika litteraturvetenskapliga, litteraturhistoriska och kulturteoretiska perspektiv.

Vi diskuterar varför och hur vissa texter har levt vidare och hur synen på litteratur, författare och läsare är i ständig förändring. Vi tar också upp begrepp som litteratur, fakta/fiktion, klassiker och kanon. Litteraturens roll i offentligheten diskuteras utifrån aktuella debatter.

I två delkurser – Klassiker ur den västerländska litteraturen och Klassiker ur den svenska litteraturen – får du kunskap om hur berättandet och synen på litteraturens roll i samhället har förändrats genom litteraturens historia.

I kursen ingår dels föreläsningar som är öppna för allmänheten, dels obligatoriska kursseminarier för dig som är antagen till kursen LV1150 Litterära klassiker genom tiderna, 15 hp.

Intresserad av att söka?

Kursen ges på halvfart kvällstid under höstterminer.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet.

Du söker LV1150: Litterära klassiker genom tiderna, 15 hp, via www.antagning.se senast den 15 april.

Till kursinformationen i kurskatalogen

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-04-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/utbildning/grundniva/littvet/litterara-klassiker-genom-tiderna/
Utskriftsdatum: 2020-05-26