Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Redaktionell praktik

Vill du lära dig arbeta med att redigera och formge böcker och tidskrifter? Är du intresserad av publicering och litterära evenemang? Ser du en framtid inom förlag, tidskrifter eller andra former av redaktionell verksamhet?

Välkommen att söka det litteraturvetenskapliga kandidatprogrammet Redaktionell praktik!

Praktiktermin på förlag leder till erfarenhet – och ibland jobb – studenter berättar

Fick jobb på Norstedts förlag efter praktiktermin – studentintervju

Programmet ger grundläggande litteraturvetenskapliga kompetenser och praktiska redaktionella färdigheter som gör det möjligt för dig att arbeta professionellt med textredigering, trycksaksproduktion, litterära evenemang och olika typer av publicerings- och distributionsformat. Du får också gedigna kunskaper i litteraturens historia och samtid, med utgångspunkt i estetiska, sociala och mediala perspektiv.

Ett grundläggande mål med programmet är att göra dig till en lyhörd läsare av egna såväl som andras texter, att stärka din förmåga att bedöma, utveckla och kritiskt värdera texter.

Studierna ger dig både en bred litteraturvetenskaplig kunskap och förmåga att agera utifrån växlande redaktionella perspektiv och behov. Efter avslutad utbildning har du därmed goda förutsättningar att verka som skrivande, läsande och förmedlande aktör inom det stora och föränderliga litteratur- och kulturfältet.

Innehåll och upplägg

År 1

För att lära dig grunderna i litteraturvetenskap följer du under programmets första år ämnets grund- och fortsättningskurs. Du sätter dig in i litteraturens (i huvudsak västerländska) litteraturhistoria, dess relation till samhället och kulturen, får pröva olika teoretiska och analytiska perspektiv och fördjupar dig inom ett specifikt tema där du också skriver en B-uppsats.

Föreläsningar och diskuterande seminarier är den dominerande undervisningsformen. Du lär dig att läsa skönlitteratur och att diskutera den ur olika perspektiv.

År 2

Kurserna under det så kallade ”redaktionsåret” vidareutvecklar dina historiska, teoretiska och analytiska ämneskunskaper, som du nu också får möjlighet att pröva praktiskt i ett kreativt redaktionellt sammanhang. Du tränas i konkreta redaktionella kompetenser, som textutveckling och korrekturläsning, och får testa olika arbetsformer, som fältarbete på Bokmässan, skriva litteraturkritik eller anordna offentliga litterära evenemang.

Mycket tid ägnas också åt hur det praktiskt går till att producera en bok, från manusstadium via tryck till distribution. Dessutom får du fördjupa dig de litterära mediernas förhållande till samhälle, kultur och offentlighet genom historien. Läsårets andra del ägnas till stor del åt ett kollektivt redaktionellt projekt som du utvecklar och genomför tillsammans med dina kurskamrater – det kan till exempel handla om att framställa en antologi, arrangera en litteraturfestival eller starta en tidskrift.

År 3

Det tredje och sista året breddar och fördjupar dina kunskaper och förmågor ytterligare. Under den femte terminen följer du fördjupningskursen inom litteraturvetenskap, vilket innebär att du inom ramen för ett självständigt arbete ytterligare utvecklar dina kunskaper i att analysera och skriva om litteratur.

Här får du möjlighet att fördjupa dina specialintressen, bland annat genom att skriva en kandidatuppsats. Den sjätte och sista terminen kan du välja mellan att genomföra en arbetsplatspraktik med redaktionell inriktning eller läsa fritt valda kurser vid eller utanför institutionen.

Ljusa framtidsutsikter

Blir du antagen till kandidatprogrammet Redaktionell praktik har du tre intensiva år framför dig. Vare sig du väljer att söka dig ut på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning eller fortsätta studera är dina framtidsutsikter inom den redaktionella sidan av kultur- och samhällslivet ljusa. Detta kan många av de studenter som tidigare läst programmets kurser vittna om.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet.

Utbildningsplan Redaktionell praktik från hösten 2020

Kontakt

Christer Ekholm, studierektor litteraturvetenskap, Tel: 031-786 4185, E-post: christer.ekholm@lir.gu.se

Camilla Alvhage, studievägledare, Tel: 031-786 4580, E-post: studiev.litt@lir.gu.se

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/utbildning/grundniva/littvet/redaktionell-praktik/
Utskriftsdatum: 2020-07-12