Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Religionsvetenskap och teologi

Den kulturella och religiösa identiteten i dagens samhälle har kommit alltmer i fokus. Fler kontakt- och konfliktytor skapas mot andra grupper och de föreställningar vi har kring livsåskådningar, kulturarv eller ideologier är mäktiga identitetsskapande krafter. Detta får sitt uttryck i den form som vi vanligen kallar religion, men också livsåskådningar som ifrågasatt religionens roll.

Fem inriktningar

När du studerar ämnet religionsvetenskap och teologi får du kunskap och inblick i ovanstående fenomen, strukturerat på fem olika inriktningar:

 • Kristendomens historia
 • Religionsbeteendevetenskap
 • Tros- och livsåskådningsvetenskap
 • Religionshistoria
 • Bibelvetenskap, Gamla och Nya testamentet, med eller utan språklig inriktning

Former för studierna

Du kan studera religion på grundnivå hos oss på två olika sätt:

 • Fristående kurs
 • Teologiskt kandidatprogram
   

Skillnaden mellan att läsa fristående kurser och att läsa på kandidatprogram är du på programmet har platsgaranti till våra kurser, förutsatt att du söker i tid. Inför höstterminen är sista anmälningsdag vanligtvis den 15 april, inför vårterminen vanligtvis den 15 oktober.

Vet du med dig redan när du påbörjar dina studier att du vill verka inom områden där kompetens i religionsvetenskap och teologi är relevant och efterfrågad kan vårt kandidatprogram vara ett bra alternativ.

Det teologiska kandidatprogrammet riktar sig bland annat till dig som avser att bli präst/pastor i Svenska kyrkan eller i annan kyrka och samfund. Viktigt att veta är dock att du kan uppnå kraven för båda våra examina på grundnivå, oavsett om du läser fristående kurser eller inom program. Vi ger även kurser i religionsvetenskap inom Ämneslärarprogrammet.

Mer information om våra kurser och vårt program på grundnivå finns här.

LÄS OCKSÅ: Möjligt att göra sen anmälan till vissa kurser inför hösten 2020

Studiegång och examen

Studierna i religionsvetenskap och teologi startar alltid med en grundkurs om 30 hp. Därefter läser du fortsättningskurs/kurser om minst 30 hp. Efter detta väljer du minst en fördjupningskurs om 15 hp i det ämne/något av de ämnen du läst fortsättningskurser i. Slutligen skriver du ett kandidatexamensarbete. Hur många fortsättnings- och fördjupningskurser du minst skall välja beror på vilken examen du siktar på.

De flesta av våra kurser, förutom de språkliga bibelstudierna, kan ingå i en ämnesbehörighet för att undervisa i religionskunskap i grundskolans senare år eller gymnasiet. Om du är eller vill bli lärare kontakta en av våra studievägledare för att se till att du väljer kurser som kan ingå i din behörighet.

Du kan ta ut två olika examina på grundnivå:

 • filosofie kandidatexamen med huvudområde religionsvetenskap och teologi, 180 hp (minst 90 hp inom huvudområdet)
 • teologie kandidatexamen, 180 hp (minst 150 hp inom huvudområdet).
   

Läs mer om examen i examensbeskrivningarna.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?