Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teaterstudier

I ämnet teaterstudier (tidigare dramatik) vid Göteborgs universitet står scenkonstens formspråk och olika uttrycksformer i fokus. I undervisningen kombineras teoretiska analyser med praktisk utövning. Grundläggande dramaturgiska principer introduceras och centrala skådespelarteorier studeras och prövas på golvet.

Scenkonstens historiska och ideologiska sammanhang är centrala för ämnet. Teaterbesök utgör källmaterial när den västerländska teaterns uttrycksformer studeras i relation till sin samtid och scenkonstens skilda yrkesroller introduceras genom samtal med yrkesutövare. Teaterstudier ges på grund- såväl som på avancerad nivå där ämnet kan utgöra huvudområde för kandidat-, magister- och masterexamen.

De som studerat ämnet hos oss arbetar ofta inom kultur- och utbildningssektorerna, till exempel som kulturskribenter, teaterproducenter, kulturadministratörer, teaterpedagoger, dramaturger och dramatiker.

Information om kursstart och anmälningskoder hittar du i kurskatalogen. Kurserna söker du senast den 15 april/15 oktober via www.antagning.se.

Här följer en beskrivning av kurserna i teaterstudier på grundnivå. Kursplan och litteraturlista hittar du på kursens sida i Canvas – Göteborgs universitets lärplattform.

TS1111: Teaterstudier, grundkurs, 30 hp.
Teatern uppstår i mötet mellan scen och publik. Här får du lära dig om teaterföreställningens många uttrycksmedel, såsom dialog, rörelse, scenografi, kostym, ljus och ljud. Vi läser pjästexter från antiken till i dag och sätter dem i relation till samhälle och konsttraditioner. Du kommer att gå på olika slags föreställningar och diskutera teater med professionella utövare. Du får också pröva den moderna teaterns centrala idéer i workshops.

Kursen ges på helfart dagtid under höstterminer.

TS1210: Teaterstudier, fortsättningskurs, 30 hp.
Här får du en grundläggande orientering i olika drama- och teatervetenskapliga teorier och metoder, samt träning i att använda sådana i självständiga analyser av teaterns och performancekonstens olika aspekter. I regi- och iscensättningsövningar får du undersöka teaterspråkets kroppsliga, muntliga och rumsliga dimensioner. Dessa praktiska moment ligger sedan till grund för den teoretiska reflektionen.

Kursen ges på helfart dagtid under vårterminer.

TS1310: Teaterstudier, fördjupningskurs, 30 hp.
Här kan du fördjupa dina kunskaper om dramatik och hur man bedriver teatervetenskaplig forskning. Kursen inleds med en delkurs om teatervetenskaplig teori, som ger dig en bred orientering i de teorier och metoder som används av forskare inom ämnet. Dessutom läser du en temakurs, där du studerar ett teatervetenskapligt specialområde, som innehåller fältstudier eller praktik på en teater eller i en närliggande verksamhet. I anslutning till temat skriver du en vetenskaplig uppsats. Kursen avslutas med ett seminarium där du får diskutera din uppsats och göra en konstruktiv kritisk granskning av andras arbeten.

Kursen ges på helfart dagtid under höstterminer.

Studievägledning

Camilla Alvhage
studiev.litt@lir.gu.se
Tel. 031-786 4580

Studierektor teaterstudier

Christer Ekholm
christer.ekholm@lir.gu.se
Tel: 031-786 4185

Bli lärare på 1,5 år!

Manlig lärare omgiven av elever

Du som har högskolepoäng i skolämnen kan bli lärare genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Programmet ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare och inspirera andra. Programstart varje vår. Läs mer om utbildningen

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?