Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sommarkurser 2020

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion kommer att ge fem sommarkurser 2020, inom tre ämnen. Samtliga kurser hålls online och pågår mellan 8/6 och 16/8.

LÄS MER: Fem sommarkurser om allt från astronomi till teologiska klassiker

Litteraturvetenskap

LV1150 Litterära klassiker genom tiderna, 15 hp, helfart

Euripides och Shakespeare, Bellman och Lagerlöf, Kafka och Woolf – den västerländska och svenska litteraturhistorien är full av berömda författare och inflytelserika skönlitterära verk. På sommarkursen om litterära klassiker gör vi nedslag i några klassiska texter från antiken till 1900-talet.

Kursplan och litteraturlista finns på Canvas (OBS kursen är nu stängd för anmälan)

Idé- och lärdomshistoria

IL1106 Från kaos till kosmos. Astronomins historia, 7,5 hp, halvfart
Astronomin är en av de vetenskaper som har betytt mest för formandet av den västerländska världsbilden. Med utgångspunkt i astronomins vetenskapshistoria diskuteras och problematiseras hur vetenskaperna i olika tider från antiken till vår tid skapat kunskap om kosmos. Astronomins historia relateras till tekniska, kulturella och samhälleliga utvecklingar samt filosofins och vetenskapernas förändrade förutsättningar under 2 500 år.

(OBS kursen är nu stängd för anmälan)

Religionsvetenskap

RT1250 Apokalypsen i text och tolkning, 7,5 hp, halvfart

Global pandemi, klimatförändringar och auktoritär maktutövning – vår tid saknar inte fenomen som bidrar till undergångsstämning. Ofta talar vi om sådana katastrofscenarier som apokalyptiska. Men ordet apokalyps syftar ursprungligen på en uppenbarelse, ett avslöjande av en djupare mening bakom skrämmande händelser i naturen och den mänskliga världen. I den här kursen studerar vi västerlandets mest kända apokalyptiska text, Uppenbarelseboken, tillsammans med mindre bekanta antika skrifter som Första Henoksboken, Adams och Evas liv samt Sefanjas apokalyps. Vad betydde Uppenbarelsebokens ibland groteska bildspråk för dess första mottagare och hur har det påverkat teologi, politik och populärkultur genom historien fram till i dag? Vilken roll spelar denna skrift när människor söker efter en mening i samtidens ödesmättade dramatik?

(OBS kursen är nu stängd för anmälan)

RT1232 Teologisk etik, 7,5 hp, halvfart

Vad innebär det att handla väl? Vad är ett gott liv? Vilken plats har frågor om det rätta och det goda i människans sökande efter mening? I den här kursen brottas vi med de här frågorna genom att utforska de etiska begrepp som utvecklats inom den kristna traditionen. Vi kommer att studera ett flertal historiska och samtida perspektiv, så att vi får en rik förståelse för hur teologer reflekterar kring livets stora frågor, hur deras reflektioner relaterar till en vidare religiös, filosofisk och kulturell förståelse, samt hur vi kan utveckla deras tänkande i dag.

(OBS kursen är nu stängd för anmälan)

RT1332 Teologiska klassiker, 7,5 hp, halvfart
På vilka sätt kan de viktiga rösterna från det förflutna hjälpa oss att i dag brottas med de stora frågorna? På vilket sätt fortsätter inflytelserika texter och traditioner att leva? Den här kursen erbjuder ett historiskt, kritiskt och konstruktivt engagemang med klassiska tänkare och rörelser för att förstå deras kontext, utveckling och samtida relevans.

Under sommarkursen tittar vi närmare på tidigkristna verk och vad de har att säga om talet om Gud. Följande författare kommer att läsas i kursen: Athanasios av Alexandria, Gregorios av Nyssa, Johannes Chrysostomos, Augustinus och Dionysios Areopagita.

(OBS kursen är nu stängd för anmälan)

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-06-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/utbildning/sommarkurser-2020/
Utskriftsdatum: 2020-08-07